Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat engagemang mot narkotika.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolans ansvar.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vården.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrad lagstiftning.2
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
2 Yrkande 4 hänvisat till JuU.
Sverige har under många år tillhört de få länder som förhållandevis väl lyckats med sin narkotikapolitik. Tyvärr verkar intresset för narkotikapolitiken ha minskat på senare tid. Narkotikaproblemen ökar och alltfler allt yngre prövar på och fastnar i ett beroende. Under Hultsfredsfestivalen förra sommaren tog nästan var tionde besökare droger. Bland våra niondeklassare har antalet som provat narkotika tredubblats. De som provar på blir både fler och yngre. Det är på sina håll mycket lättare att få tag på narkotika än sprit. Dessutom har inställningen till narkotika förändrats så att många t.ex. tycker att det är smartare att använda droger än att dricka alkohol.
I artikel efter artikel i lokalpressen runt om i landet kan vi läsa larmrapporter om ett ökat narkotikamissbruk bland våra unga. Narkotika skapar beroende, och fortsätter bruket i den takt vi ser i dag blir det snart en katastrof. Vad våra ungdomar behöver är att ansvarig minister tar sitt fulla ansvar för att stoppa den oroande utvecklingen av det ökade narkotikamissbruket som vi ser i samhället. Här behövs också en bättre samordning av narkotikapolitiken. Alla måste bli medvetna om de risker och den fara som narkotika utgör.
Skolan har en betydelsefull uppgift i att informera om följderna av ett missbruk och vad det kan innebära i form av brott och straff. All skolpersonal måste också ha tillräcklig kunskap om narkotika och hur det påverkar för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka missbruk. Den preventiva informationen bör sättas in så tidigt som möjligt i skolan. Insatserna bör rikta sig till alla ungdomar, men i synnerhet till särskilt utsatta grupper. De frivilligorganisationer som också sysslar med preventiva åtgärder mot missbruk av alkohol och narkotika måste få stöd och uppmuntran. Många av dessa organisationer bedriver och har bedrivit mycket bra behandlingsinsatser som bör tas tillvara.
Vården måste effektiviseras och valet av vård måste utgå från klientens behov och inte ekonomiska resurser, vården måste ses som lönsam. Det förebyggande arbetet och vården måste få högre prioritet. Det krävs en utvärdering av vårdinsatserna. Det är oacceptabelt att slösa pengar på vård som ger tvivelaktiga eller inga resultat.
Lagstiftningen måste skärpas. I en undersökning i Gävleborgs län 1995 ansåg en majoritet bland ungdomarna att straffen borde vara hårdare. Provtagning av ungdomar under 15 år måste tillåtas, i synnerhet som testandet och bruket gått långt ner i åldrarna.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anne-Katrine Dunker (m) |
Ewa Thalén Finné (m) |