Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hospisverksamhet byggs ut inom samtliga landsting.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökade resurser till forskning om hospis- och anestesivård samt palliativ vård.
Den 20 juli 2001 riktade FN:s Människorättskommitté skarp kritik mot Hollands eutanasilag och -praxis i en offentlig granskningsrapport. Kommittén uppmanade också till en ny utvärdering av praxis.
FN-rapporten säger bland annat att det holländska systemet inte ”upptäcker och förhindrar situationer där otillbörlig press kan leda till att lagens krav kringgås”. Det stora antalet – 2000 fall under förra året – kan också indikera att eutanasi inte sparas enbart åt de mest extrema sjukdomsfallen som lagen stiftar, menar FN:s Människorättskommitté. Dessutom kräver FN en grundlig granskning av rapporterade fall där nyfödda barn med handikapp sägs ha dödats av sjukvårdspersonal med motiveringen att det varit dödshjälp.
Man blir skakad när man betraktar den utveckling Holland genomgår med avseende på dödshjälp inom sjukvården. Från att helt ha tagit avstånd från dödshjälp, har den holländska läkarkåren kommit att gå i spetsen för legaliseringen av dödshjälp inom sjukvården sedan 1970-talet. Kulmen nåddes under förra året då Holland slutligen legaliserade dödshjälp inom holländsk sjukvård.
Bygg ut hospisverksamhet i alla landsting. Det finns andra lösningar på vården i livets slutskede än dödshjälp. Sedan flera år tillbaka drivs så kallad hospis på olika platser i Sverige. Detta är vårdenheter som ser till den döende patientens helhet och ofta även kan erbjuda vård i hemmet. Den medicinska behandlingen har i detta läge ofta övergått från att bota till att vårda och lindra smärta.
Alla landsting har emellertid inte en utbyggd och fungerande hospisverksamhet. Det borde genom direktiv från riksdag och regering klarläggas att det är i samhällets intresse att samtliga landsting skall utveckla denna vårdform i största möjliga utsträckning.
Fortfarande bedrivs även för lite forskning kring hospis, anestesi och palliativ vård för äldre och dödligt sjuka patienter. Till denna forskning behöver ekonomiska medel frigöras. Detta är viktigt för att motverka de krafter i samhället som verkar för dödshjälpens införande i Sverige. Finansiering kan ske genom omfördelning inom forskningsanslagen.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |
Kjell Eldensjö (kd) |