Motion till riksdagen
2001/02:So351
av Dan Kihlström (kd)

Buller


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av reglerna gällande ljudnivån vid evenemang.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad information om buller och hörselskador till följd av buller.

Bullret ökar

Tystnad är någonting som blir allt mer sällsynt i vårt samhälle. Var vi än befinner oss hör vi ljudet från bilar, buller från flygplan, datorer eller kylskåp som surrar, fläktsystem som viner. Den totala tystnaden är på väg att försvinna. På de flesta platser tränger samhällets ljud igenom. De flesta av oss är så vana vid ljuden att vi inte ens tänker på dem förrän vi hamnar i en helt tyst miljö och märker skillnaden. Även om vi vänjer oss vid ljuden och till sist inte hör dem betyder det inte att vi inte påverkas. Det så kallade lågfrekventa bullret som uppkommer av till exempel surrande datorer och vinande fläktsystem har visat sig orsaka såväl koncentrationssvårigheter som huvudvärk och trötthet. Detta är ljud som kännetecknas av att vi oftast inte tänker på dem men när de tystnar så känner vi lättnad.

Det är naturligtvis inte enbart det lågfrekventa bullret som verkar störande och som ökar i samhället. En ökande trafiktäthet har inneburit en ökning av buller i tätorter, musiken på konserter och discotek blir allt högre liksom ljudet i biosalongerna. Denna utveckling har inneburit att allt fler människor drabbas av olika former av hörselskador och tinnitus.

Tinnitus

Ungerfär 1,5 miljoner svenskar lider av någon form av tinnitus. Det är en upplevelse av ett ljud som saknar yttre ljudkälla. Oftast beskrivs ljudet som ett pipande eller susande men kan i allvarligare fall även uppträda i form av ett tjutande eller dånande. Ungefär 50 000 människor har så svår tinnitus att deras dagliga liv påverkas. En människa som drabbats av tinnitus har förlorat njutningen av att få uppleva tystnad. Tinnitus orsakas i de flesta fall av att den som drabbas utsätts för högt ljud. Det kan vara ljud från till exempel en rockkonsert, från smällare eller ett lågt flygande flygplan.

Motverka bullret

Socialstyrelsen har utarbetat rekommendationer för ljudnivåer till exempel i bostäder och vid särskilda evenemang. Det är dock enbart rekommendationer och det är vanligt att gränsvärdena överträds vid exempelvis konserter och på discotek. Kraftigare åtgärder måste därför tillsättas för att minska risken för att fler människor drabbas av hörselskador till följd av för höga ljudnivåer. Jag anser att informationen vid exempelvis konserter där det finns risk att gränsvärdena överträds måste förbättras. Alla som vistas i lokalen bör vara medvetna om de risker för hörselskador som finns. Framför allt gäller detta vid evenemang som riktar sig till barn och ungdomar. Dessutom bör en översyn av de nu gällande gränsvärdena för ljudnivåer göras, såväl gränsvärdena inomhus som utomhus. Dels i syfte att avgöra om de bör vara lägre än idag, dels för att undersöka hur vi på ett bättre sätt kan motverka att de överträds.

Stockholm den 2 oktober 2001

Dan Kihlström (kd)