Motion till riksdagen
2001/02:So349
av Berit Adolfsson och Inger René (m)

Psykiatrivården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att förändra psykiatrivården.

Motivering

Många människor mår dåligt i Sverige i dag och har så gjort länge. Psykisk ohälsa, ensamhet, hemlöshet är några av indikationerna. Den som är ledsen, i psykisk obalans, har ångest eller andra tillitsbristsjukdomar behöver hjälp, snabbt. Annars kan tillståndet utvecklas till sjukdomar som är svåra att bota.

Den svenska psykiatriska vården har gamla anor och är uppbyggd under en annan tid med andra kunskaper och förutsättningar. Det var på den tiden vårdens villkor och inte patienternas som styrde utvecklingen mot stora sjukhuskomplex. Psykiatrireformen var tänkt att förnya och förbättra vården, men många sjuka har därvid fått sämre förutsättningar att bli hjälpta.

Intentionerna i reformen var bl.a. att föra patienten från de stora mentalsjukhusen till samhällsbaserad vård i primärkommunerna. Detta skulle komma att ställa stora krav på samverkan och samarbete mellan de olika utförar­enheterna och deras organisationer. Vid flera uppföljande undersökningar har det visat sig att sjukvård och omsorg till psykiskt funktionshindrade är mycket eftersatt.

Det är patienternas behov som skall styra vården. Nya idéer för vård och administration måste uppmuntras och nya infallsvinklar och vårdfilosofier måste få bryta igenom synliga och osynliga murar.

Genom integrerad psykiatri med vetenskapligt underbyggda behandlingsmetoder kan de krafter som redan finns ianspråktagas och utvecklas ute i primärkommunerna, t ex socialtjänst, primärvård och länssjukvård samt frivilliga organisationer som RSMH och Svenska kyrkan.

Tillsammans med patientens eget nätverk kan dessa samverka och ge möjlighet för psykiskt sjuka att leva så normalt som möjligt och därmed också få en chans att förbättra sin psykiska hälsa.

Att blanda vårdnivåer är ett nytt sätt att möta sjuka människor. Primärvården är närmast patienten och dit går man i regel först. Det borde vara enklare att nå psykvården hos primärvården. Då finns det möjligheter att bota eller lindra sjukdomen innan djupa depressioner och tvångstankar, ätstörningar och schizofreni utvecklas.

Att bryta monopolet i vården är ett sätt att hjälpa vårdbehövande inom psykiatrin.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 3 oktober 2001

Berit Adolfsson (m)

Inger René (m)