Motion till riksdagen
2001/02:So344
av Carlinge Wisberg m.fl. (v)

Tandhälsa


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om besvärsrätt.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om enhetliga riktlinjer för tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om översyn av amalgamavskiljare vid tandläkarmottagningar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förbud mot kvicksilverhaltiga tandfyllningsmaterial.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förbud mot användning av amalgam på barn och unga.

2 Inledning

Bra tänder och god tuggförmåga är en del av kriterier för en god hälsa. Tänder är ett betydelsefullt organ i kroppen men som av olika skäl ligger utanför den allmänna hälso- och sjukvården. Friska tänder är betydelsefulla, inte bara för att kunna tillgodogöra sig föda utan också för det allmänna välbefinnandet. Det är en mycket viktig del för en människas självförtroende.

Forskningen har även visat på tandhälsans betydelse i samband med andra sjukdomar som t.ex. hjärtsjukdomar.

Tandhälsan har i Sverige i stort förbättrats men det finns fortfarande regionala skillnader och skillnader mellan olika grupper av människor. Dessa skillnader tycks kvarstå bland barn och unga trots att tandvården är gratis för denna grupp. Det visar på vikten av ett fortsatt arbete med att påverka sociala klyftor i samhället för en bättre hälsa generellt.

Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen avsatt pengar för en utbyggd tandvårdsförsäkring både i höstbudgeten 2000 och vårbudgeten 2001 som sträcker sig fram t.o.m. 2003. Långsiktigt anser Vänsterpartiet att tandvårdsförsäkringen måste förstärkas ytterligare och ett högkostnadsskydd införas som omfattar alla.

Den utredning som regeringen har tillsatt för att utvärdera tandvårdsstödet har föreslagit förbättringar, framförallt för de äldre, vilket nu bereds i Regeringskansliet. Vänsterpartiet avvaktar denna beredning och avstår därför från att i denna motion lyfta fram allmänna krav kring tandvårdsförsäkringen. Vänsterpartiet vill dock lyfta fram frågor om tandsanering och amalgam.

3 Tandsanering

Enligt den av riksdagen antagna tandvårdsreformen från 1999 ansvarar landstingen för den tandvård som behövs av medicinska skäl.

I de anvisningar sjukvårdshuvudmännen utfärdat med anledning av reformen finns en regel om förhandsprövning när det gäller utbyte av tandfyllningar med anledning av avvikande reaktion samt som ett led i medicinsk rehabilitering.

Vänsterpartiet anser det som anmärkningsvärt att när en läkare med specia­listkompetens i samarbete med en tandläkare gjort bedömningen att byte av tandfyllningar behöver göras så skall detta ytterligare förhandsprövas.

Vänsterpartiet utgår ifrån att den remitterande läkaren och tandläkaren har tillräcklig kompetens. Vi ställer oss därför frågande till varför landstingen skall överpröva den gjorda bedömningen.

Vänsterpartiet anser när det gäller tandsanering att bestämmelserna om överprövning inte är förenliga med den grundläggande idén om specialistläkares kompetens att avgöra behandlingsbehovet. Vänsterpartiet föreslår att den förhandsprövning som gäller vid försäkringskassorna även ska gälla vid tandsaneringar. Där finns en besvärsrätt som ger ökad rättssäkerhet. Detta bör ges regeringen till känna.

4 Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Patientnämnden i Stockholm har under 2000 visat att patienter som till följd av väsentligt förhöjt tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom eller funktionshinder drabbats av kraftigt försämrade villkor sedan tandvårdsreformen infördes.

Det är ett problem som visat sig inte bara gälla Stockholm utan frågan har väckts även på konferenser anordnade av Landstingsförbundet med syfte att skapa en samordning och samsyn.

Det kvarstår fortfarande för många patienter oklarheter i tolkningen och tillämpningen av de ”nya” reglerna och det är stora regionala skillnader. Det gäller även kostnaderna.

Vänsterpartiet anser att det är av vikt att en redan utsatt grupp inte kommer i kläm p.g.a. osäkerhet om reformens intentioner och tillämpning. Det är även väsentligt att dessa regler tolkas och tillämpas på ett likartat sätt över hela landet.

Detta bör ges regeringen till känna.

5 Amalgam

Dentalt amalgam har visat sig vara den största källan för kvicksilverexponering. Graden av exponering är mycket varierande och ibland i nivå med förhållandena inom kvicksilveranvändande industri. Riskvärderingen är emellertid svår och kontroversiell.

Kvicksilverånga kan frisättas från plombytan, tas upp i blodet och i viss utsträckning transporteras till hjärnan. Det finns även studier som visat att kvicksilver från amalgam kan passera över till foster via moderkakan.

Vilka risker kvicksilver som frigörs från amalgam har för människan har utvärderats vid ett flertal tillfällen. Dessa utredningar har inte kunnat påvisa något samband mellan amalgamfyllningar och hälsoeffekter. Det har inte heller kunnat konstateras att det inte har samband med hälsoeffekter.

Ett stort antal människor upplever besvär som sätts i samband med tandfyllningar av amalgam. Dessa besvär, oavsett om studier inte kunnat påvisa direkta samband eller ej, måste tas på allvar. De människor som drabbats har rätt till samma stöd och behandling som andra patienter. Det är inte orsaken till besvären som ska vara avgörande.

Kvicksilvrets miljöskadlighet kan inte ifrågasättas och när det gäller amalgam så är det i dag ett icke subventionerat dentalmaterial.

Hanteringen av amalgam leder till spridning av kvicksilver i miljön, dels via krematorier, dels via avfall från tandläkarmottagningarna. En studie vid Stockholms Vatten har visat att amalgamavskiljare vid tandläkarmottagningar ofta fungerar otillfredsställande. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att det av miljö- och hälsoskäl sker en översyn av amalgamavskiljare.

Detta bör ges regeringen till känna.

Ett mål måste, enligt Vänsterpartiet, vara att kvicksilverhaltigt tandvårdsmaterial avvecklas. Det nu existerande EU-direktivet om medicinsk-tekniska produkter skapar i nuläget hinder för en sådan avveckling. Regeringen har aviserat att man undersöker möjligheten att förbjuda amalgam av miljöskäl. Riksdagens miljöutskott har uttalat att man förutsätter att det arbetet ska vara slutfört senast 2003. Vänsterpartiet delar miljöutskottets uttalande i den frågan.

Detta bör ges regeringen till känna.

6 Barn och amalgam

I mars 1995 träffades en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Landstingsförbundet som innebär att amalgam i princip inte ska användas som tandfyllningsmaterial på barn och unga. Undantag får ske när nyttan för den enskilda bedöms vara motiverad för ett avsteg från den principen. Exempel på detta kan vara att plastiska fyllningsmaterial inte håller för tuggbelastningen, hårt kariesangripna tänder och missbildade tänder.

I Västra Götalandsregionen har fler än 700 barn behandlats med amalgam trots att det i princip är förbjudet. Det har oftast handlat om utvecklingsstörda barn eller barn med mycket svår tandläkarskräck.

Vänsterpartiet anser att detta förfarande inte är acceptabelt då det berör redan utsatta barn. Vänsterpartiet anser att undantag inte ska få göras från förbudet mot amalgam som tandfyllningsmaterial på barn och unga.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2001

Carlinge Wisberg (v)

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Lena Olsson (v)

Rolf Olsson (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Claes Stockhaus (v)

Alice Åström (v)