Riksdagen begär att regeringen utreder frågan om en mer landsomfattande generell, och för den enskilde kostnadsfri, vaccinering mot kommande influensaepidemier enligt vad i motionen anförs om förbättrad hälsa hos befolkningen och en lägre kostnad för omhändertagandet inom sjukhusvården.
Vänsterpartiet anser att en mer generell och kostnadsfri vaccinering mot väntade influensaepidemier ska införas, då det visat sig medföra inte bara en besparing för sjukvården, utan också ger en klart förbättrad hälsa för den enskilde. Vi föreslår att regeringen utreder möjligheten till en fri vaccinering med denna inriktning. Huruvida den ska vara begränsad till pensionärer och riskgrupper får utredningen visa.
Nyttan med en mer allmän vaccination mot influensa har ifrågasatts. Inriktningen har varit att rekommendera personer med hjärt- och luftvägsbesvär att låta vaccinera sig. Nu visar en ny stor studie vid Karolinska Institutet att en mer generell vaccinering resulterar i avsevärda förbättringar av den enskildes hälsa och en avlastning för sjukvården.
I januari 1998 erbjöds alla personer som var bosatta i Stockholms stad och län och som var över 65 år att vaccinera sig mot att insjukna i den då väntade influensaepidemin. Av de ca 250 000 pensionärerna som bor i Stockholmsområdet blev ca 100 000 vaccinerade. Epidemins kulmen kom under första halvåret 1999, och när denna avklingat studerades hur många som vårdats på sjukhus för influensa eller lunginflammation och hur många som avlidit.
Studien visade följande resultat: Andelen som vårdats på sjukhus för influensa hade halverats för de vaccinerade i förhållande till dem som inte blivit vaccinerade. Andelen fall av lunginflammation var en tredjedel lägre för de vaccinerade. Det totala antalet dödsfall hade också mer än halverats i den gruppen. Studien har genomförts av Smittskyddsenheten vid Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet.
Att få en fri vaccinering kan också ses som en fråga om rättvisa. I dag erbjuds en stor del av befolkningen kostnadsfri vaccination hos företagshälsovården. Det ingår då som en del i arbetsplatsens förebyggande arbete och bekostas av arbetsgivaren. Detta är med stor säkerhet med tanke på ovanstående studie mycket lönsamt.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Rolf Olsson (v) |
|
Ingrid Burman (v) |
Lena Olsson (v) |
Carlinge Wisberg (v) |