Motion till riksdagen
2001/02:So340
av Birgitta Carlsson m.fl. (c, s, v, kd, fp, mp)

Socialbidragets marginaleffekter för feriearbetande tonåringar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen gör en översyn så att nya riktlinjer kan tas fram av Socialstyrelsen vad gäller feriearbetande tonåringars inkomster vid bedömning av familjers rätt till socialbidrag.

Motivering

Bidragssystemens marginaleffekter är en fråga som ofta debatterats och nyligen även utretts (SOU 2001:24). Utredningen har gjort ett grundligt arbete med att se över bidragssystemens marginaleffekter för vuxna. Vi anser att den även borde ha sett över bidragssystemens marginaleffekter för feriearbetande tonåringar.

För många ungdomar innebär ett sommarjobb ett första möte med arbetsmarknaden. Omkring var tredje ungdom i åldern tretton till sjutton år har idag egna arbetsinkomster. Majoriteten av dessa kan använda inkomsten från ett feriearbete till personlig konsumtion. Men för de 42 000 ungdomar i åldern tretton till sjutton år, som lever i familjer som uppbär socialbidrag, riskerar eventuell inkomst från feriearbete att reducera familjernas socialbidrag. Enligt den senast tillgängliga statistiken levde 8 procent av barnen mellan 13 och 17 år i familjer med socialbidrag (SCB, 1999). Bland barn med utländsk bakgrund i samma åldersgrupper var det 24 procent. Vi vet från studier att många invandrare är oroliga för sina barns framtid. En högst berättigad oro, eftersom ungdomar med utländsk bakgrund trots likvärdiga eller bättre betyg än sina svenska kamrater har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden.

I Socialstyrelsens handbok för socialbidragsreglerna fastställs att barnet inte har försörjningsplikt för föräldrarna men att socialbidraget kan minskas med de hushålls- och boendekostnader som är barnets andel, om barnet har egna inkomster. Hur stor den andelen är får varje kommun själv bedöma. Därför är tolkningarna olika i olika kommuner. I t ex Partille får ungdomar tjäna upp till 11 000 kronor. I Rosengård reduceras familjens socialbidrag om barnet tjänar över 2 700 kronor. I vissa kommuner sätts taket för inkomst vid ett par hundralappar.

I artikel 2:2 i FN:s konvention om barnets rättigheter understryks att barnets rätt att ”skyddas mot alla sorters diskriminering och bestraffning på grund av föräldrars, vårdnadshavares eller familjemedlemmars ställning, verksamhet, uttryckta åsikter eller tro”. När barnet nekas samma inkomstförbättring som andra barn, på grund av att familjen uppbär socialbidrag, strider detta mot barnkonventionen. Att regelverket dessutom drabbar de barn som har störst behov, förvärrar de diskriminerande effekterna.

Vi anser att frånvaron av ett nationellt regelverk leder till diskriminerande effekter för feriearbetande tonåringar. Nuvarande kommunala regelverk tenderar också att bygga in marginaleffekter i tonåringarnas feriearbete. Att leva i en familj som uppbär socialbidrag är inget ett barn väljer. Att dessutom bli ”straffad” för detta är orimligt. Regelsystemet är indirekt en uppmaning till unga att antingen ta ett svart sommararbete eller inget sommararbete alls.

Stockholm den 3 oktober 2001

Birgitta Carlsson (c)

Marina Pettersson (s)

Eva Zetterberg (v)

Inger Davidson (kd)

Yvonne Ångström (fp)

Ewa Larsson (mp)