Motion till riksdagen
2001/02:So329
av Margareta Cederfelt (m)

Tobaksrökning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att nikotintuggummi skall tillåtas för försäljning där tobak får säljas.

Motverka tobaksrökning

En enda procents minskning av antalet rökare i befolkningen får snabba positiva effekter på folkhälsan och samhällsekonomin. Det visar en undersökning som genomförts i Kalifornien. De snabba effekterna gäller hjärt-kärl­sjuk­domar. Det är de sjukdomar som skördar flest offer bland rökarna. Effekterna på cancersjukdomar av minskad rökning kan inte påvisas lika snabbt eftersom cancer behöver längre tid för att utvecklas.

Det ovanliga med den kaliforniska undersökningen är att den koncentreras på de kortsiktiga effekterna. Traditionellt har man vid undersökningar och beräkningar av vinsterna med minskad rökning granskat den totala effekten – även den långsiktiga. Studien visar att det snabbt lönar sig att satsa på åtgärder för att minska rökningen.

Andelen rökare i Sverige var 19 procent i fjol. Det finns en tendens till ökad rökning bland kvinnor. Andelen flickor som röker varje eller nästan varje dag är 18 procent. Motsvarande siffra avseende pojkar är 10 procent. CAN-rapporten konstaterar att det, trots att tobakslagen sedan 1997 förbjuder försäljning till ungdomar under 18 år, för majoriteten av ungdomarna i års­kurs 9 är möjligt att själv köpa sina cigaretter över disk.

Bruk av tobak framkallar beroende. Många är de rökare som kan beskriva svårigheterna med att sluta röka. Har du rökt 20 cigaretter om dan i 20 år har du förbrukat 144 000 cigaretter och fört handen till munnen för nya bloss en miljon gånger. Det är en rutin som man knappast bryter från den ena dagen till den andra.

Åtskilliga personer anser att nikotintuggummi varit till god hjälp för att sluta röka. I dag säljs tobak i många butiker och kiosker medan nikotintuggummi endast säljs på apotek. I syfte att underlätta åtkomsten av nikotintuggummi bör det vara tillåtet med försäljning av dem i de butiker som säljer cigaretter. Detta skulle underlätta för de personer som vill sluta röka. Det är inte rimligt att det är svårare för konsumenten att köpa nikotintuggummi än cigaretter.

Detta problem har också uppmärksammats av Gro Harlem Brundtland när hon 1999 talade inför World Self Medication Industry: ”Why is it that nicotine replacement products are sold in the pharmacy with a prescription, where cigarettes – the prime delivery device of nicotine – can be bought anywhere over the counter?” Samtidigt fastslås också från WHO att tobaksavvänjningspreparat bör vara åtminstone lika åtkomliga som tobak. Dessa tankegångar har även framförts från FN i september 1997 liksom från många läkarorganisationer.

En aktuell finländsk undersökning visar dessutom att även personer som har svårt att sluta, men gör rökuppehåll, förlänger sina liv. Att hålla upp en tid kan minska risken att dö i förtid med 20 procent.

Därför bör vi se till att det är minst lika lätt att få tag på nikotinläkemedel som det är att köpa cigarretter. I dag är obalansen påfallande: landets 900 apotek jämfört med omkring 34 000 försäljningsställen. Den obalansen måste rättas till.

Stockholm den 2 oktober 2001

Margareta Cederfelt (m)