Motion till riksdagen
2001/02:So320
av Magnus Jacobsson (kd)

Alkoholpolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om den svenska alkoholpolitiken.

Alkoholpolitik under förändring

Allting har sin tid så även den svenska alkoholpolitiken. Ingen ifrågasätter att alkohol kan leda till stora sociala problem men alkohol är en socialt accepterad drog. Alkoholen varken kan eller kommer att förbjudas. Vi som politiker och lagstiftare måste förhålla oss till att alkoholen skadar men att det stora flertalet av Sveriges invånare anser att alkoholen bidrar till ett positivt inslag av värme och glädje i vardagen. Hittills har politiken försökt att balansera dessa realiteter genom ett statligt monopol och en aktiv alkoholpolitik med restriktioner kring våra gränser samt folkupplysning i olika sammanhang. Detta är en politik som i många stycken varit framgångsrik då vi kan konstatera att Sverige har en lägre alkoholkonsumtion och färre alkoholrelaterade skador än i jämförbara länder. Samtidigt har det skett stora förändringar som gör att vi måste se över inriktningen på alkoholpolitiken. Sverige är i dag medlem av Europeiska unionen och fler och fler svenskar reser utomlands. Många upplever att den svenska modellen är rigid samt att reglerna omyndigförklarar folket. Allt oftare i debatten hörs frågor som: ”Borde man inte få köpa lite vin samtidigt som man handlar mat?” Som lite kuriosa kan konstateras att de flesta svenskar anser att EU:s friare alkoholpolitik är bättre än vår traditionella förbuds- och begränsningspolitik.

Systembolagets framtid

En annan stor förändring är att systembolaget med regeringens aktiva stöd ändrat hållning och numera har öppettider efter 18.00 vardagar samt öppettider på lördagar. Till detta kommer att bolaget påbörjat en rationalisering och nerdragning av systembolagets tidigare excellenta utbud. Allt detta leder givetvis till att monopolet ifrågasätts. Och kvar står faktumet att alkohol är en drog som inte bara bereder glädje utan även ett stort mått av lidande. Utan ett aktivt agerande från oss som ser till båda dessa dimensioner kommer vi att förlora de vinster den gamla alkoholpolitiken hade när nu monopolet vittrar sönder. Vi borde därför redan nu agera så att övergången till en ny alkoholpolitik sker på ett bra sätt. Här är det viktigt att livsmedelshandeln bidrar med sina kunskaper och synpunkter på hur den kontrollerad av de kommunala socialnämnderna skall kunna etablera alkoholförsäljning. Att Systembolaget i sin framtida form inte bör vara ägt av staten torde de flesta inse. Men det är nödvändigt att Systembolagets framtida konkurrenter slåss på samma villkor och med respekt för den svenska traditionen, det vill säga försiktighet i reklam och efterlevande av åldersgränser.

Införsel- och åldersgränser

Det är angeläget att Sverige närmar sig EU:s alkoholregler vad gäller mängden alkohol resande får ta med sig hem från utlandsresan. Folkhälsoinstitutet måste ha en mer aktiv roll i att fortsätta bedriva upplysningskampanjer angående alkoholens negativa baksidor. Detta gärna i samverkan med frivilligorganisationer som idrottsrörelsen, nykterhetsrörelsen eller andra religösa eller icke religösa organisationer. 18-åringar får avgöra Sveriges framtid genom att rösta, de får dricka hur mycket alkohol som helst på krogen, men de får inte köpa en enda öl på Systembolaget. För mig verkar detta inte vara en rimlig politik. Det är tid för riksdagen att ge regeringen uppdraget att se över åldersgränsen för inköp av alkohol på Systembolaget.

Stockholm den 28 september 2001

Magnus Jacobsson (kd)