Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att via lagstiftning sänka ljudvolymen vid konserter, bio, diskotek etc.
Med sänkt ljudvolym och öronproppar skulle många slippa få tinnitus. Det är en folksjukdom som plågar cirka 15 % av svenska folket. Av dessa beräknas 50.000 människor ha så svår tinnitus att det allvarligt påverkar deras dagliga liv. Dessutom är det en sjukdom som ännu inte har några säkra botemedel och som är så jobbig att leva med att självmord förekommer varje år. Trots att sjukdomen är så vanlig, är informationen och åtgärderna kring den knappast märkbara.
Förebyggande åtgärder måste sättas in för att stoppa ökningen av sjukdomsfrekvensen. En del landsting och kommuner har börjat med förebyggande arbete, och i Stockholm pågår ett projekt, som går ut på att öronproppar delas ut i samband med besök på Stockholms klubbar. Dessa initiativ är bra, men ännu bättre vore det att få ner ljudvolymen till en nivå som det känsliga hörselorganet klarar.
Det finns t.ex. oförklarliga attityder i samband med rockkonserter. En musikrecensent skrev t.ex. i somras att han hade givit konserten sämre betyg om ljudnivån varit lägre. Till saken hör att miljöskyddskontoret i Göteborg hade mätt upp alltför höga ljudnivåer vid tillfället!
Det staten kan göra är att lagstifta mot för hög ljudnivå, och det är angeläget att få en aktuell genomgång om riskerna vid bl.a. konserter, bio och diskotek. Antalet ungdomar som får tinnitus har ökat starkt de senaste 10 åren, och det är främst i nämnda miljöer som de utsätts för ljudnivåer som leder till tinnitus.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Lennart Kollmats (fp) |