Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att initiera en nationell kampanj för livslust och mot självmord.
Livet upplevs inte alltid som meningsfullt och skälen är flera, bilden är ytterst komplicerad och svårfångad. Men detta får inte förhindra oss att angripa de problem som vi kan göra något åt. När människor pressas till omöjliga prestationer av arbetsmarknad och skolor försvagas självkänslan. Kraven på människor är satta efter likhetsprincipen – de som presterar lagom mycket inom områden som samhället värderar accepteras. Men människor har olika begåvning och intresse och för dem som inte har ”rätt begåvning”, ”rätt kapacitet” eller ”rätt beteende” blir livet svårt. När 15 000 människor får sluta sitt jobb på grund av mobbning och 100 000 barn i grundskolan upplever sig mobbade då måste samhället ta på sig ansvaret att handla. Ingen ska behöva trakasseras, nonchaleras eller utstå kränkande behandling. Alla har rätt att känna sig respekterade för den de är. Men en icke ovanlig orsak till självmord är dock bristande självkänsla som i sin tur är en konsekvens av mobbning.
Statistiken visar skrämmande uppgifter. Under år 1998 dog 1 541 människor, 1 229 fall var konstaterade självmord och 312 är fortfarande oklara men förmodade självmord. Därtill försökte 15 000 människor ta sitt eget liv!
Dessa siffror kan jämföras med dödsolyckorna i trafiken. I dem dog 580 under samma tid och en del av dessa kan antas vara självmord. Ungefär tre gånger så många begår alltså självmord än antalet som dör i trafiken. Vi satsar stora resurser på forskning och tekniska lösningar för att nå nollvisionen i trafiken. Nu är det hög tid att också ta oss an det stora problem som döljer sig bakom det stora antalet självmord.
Människor kan sakna goda relationer. De har aldrig lärt eller utvecklat beteenden som innebär samverkan i relationer. Också här kan samhället göra insatser. Seminarier kring konflikthantering och samlevnad har visats ha positiva effekter för många familjer som sedan spridit sig också till barnomsorg och skola.
Genom att initiera en nationell kampanj för livslust hoppas jag att vi kan motverka antalet självmord. Kampanjens inriktning bör vara att i alla politiska beslut väga in konsekvensen för den enskilda människan.
Stockholm den 21 september 2001 |
|
Yvonne Andersson (kd) |