Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att nikotinläkemedel skall ingå i apoteksombudens akutsortiment.
Lena drar ett försiktigt bloss på cigaretten. Som 13-åring och på fest med kompisarna är det pinsamt om hon skulle råka hosta till när hon sakta drar ner röken i halsen. De andra verkar ju rätt vana. Lena vet att det egentligen är farligt att röka, men så där bara för en fest kan det väl gå. Lenas mamma har i flera år försökt att sluta röka. Alltid brukar hon förmana dottern att aldrig börja med eländet.
Vi vet att många unga killar och tjejer kommer att börja röka. Framför allt är det återigen tjejerna som utgör den övervägande delen. Men samtidigt som många börjar är det också fler som försöker att sluta, av olika skäl. Men det är inte alltid så lätt. När inte den stora övertygelsen hjälper så måste andra preparat till.
Frenetiskt tuggande på olika tuggummin försöker Lenas storasyster att ändå sluta röka. Inför helgen gäller det att ha köpt upp sig på nikotintuggummin. För apoteket hemma har inte öppet på söndagarna, och det är då som suget är som värst, som hon brukar säga till sina väninnor på fikarasten på måndagsmorgonen.
Det säljs tobak idag på 34 000 inköpsställen i Sverige. Nikotinläkemedel kan endast köpas på de 900 apoteken. Ett enkelt sätt att komma till rätta med denna obalans vore att inkludera nikotinläkemedel i apoteksombudens sortiment. Inte minst för landsbygden där det är långt mellan apoteken och öppettiderna begränsade vore detta bra. Bara i Stockholms län finns det 7 170 ställen där man kan köpa tobak. I de 139 apoteken finns nikotinläkemedel, men inte på apoteksombudens lista för försäljning.
För att kunna göra slag i saken och sluta måste hjälpmedel vara lättillgängliga. Beslutet att sluta röka tas ofta efter långt övervägande, men abstinensbesvären kommer akut. Därför bör apoteksombudens akutsortiment ut-
ökas med nikotinläkemedel.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Catharina Elmsäter-Svärd (m) |