Motion till riksdagen
2001/02:So260
av Gunnel Wallin och Margareta Andersson (c)

Förebyggande åtgärder mot hiv/aids


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om långsiktighet och framförhållning i arbetet mot hiv/aids.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anslaget för hiv/aids samlas på ett departement, Socialdepartementet, för att öka överblicken över hur det effektivt skall kunna användas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta vara på frivilligorganisationernas insatser.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erbjuda flyktingar och asylsökande provtagning för att förebygga hiv/aids-spridning.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om särskilt stöd för smittade barn.

Motivering

Satsningar på hiv/aids-förebyggande åtgärder är ett område som vi bör arbeta idogt med. Kampanjen som i mitten av 80-talet drogs igång för att stoppa smittspridningen av hiv/aids och sprida information om denna sjukdom har lagt sig till viss del. Det har pågått och pågår intensiv forskning världen över för att hitta lösningar att stoppa sjukdomen, att hitta vaccin eller botemedel.

Situationen har förvärrats kraftigt över hela världen och särskilt allvarligt är det på vissa håll i Afrika och Ryssland. Arbete pågår med WHO i spetsen för att nå resultat att hejda denna epidemi.

Med den allt ökande rörligheten i världen finns det starka skäl att vi som nation gör allt vi kan för att förebygga och förhindra att hiv/aids sprids och att de som drabbats får det stöd och den hjälp de behöver. För att detta arbete ska kunna fungera krävs ett långsiktigt tänkande, så att alla som arbetar med frågan kan planera sin verksamhet. Förra året glömdes anslaget bort i budgetarbetet och under sådana omständigheter är det svårt att kunna göra ett bra arbete.

I nuläget kommer det statliga bidraget från två håll, från Finansdepartementet och Socialdepartementet. För att kunna ha en god framförhållning i arbetet och bedriva ett effektivt uppföljningsarbete, vore det en stor fördel att ge ett departement, Socialdepartementet, ansvaret med statens folkhälsoinstitut som ansvarig myndighet.

Frivilligorganisationerna gör ett stort arbete i dagens samhälle. Så är också fallet inom hiv/aids-området där bl.a. Stiftelsen Noaks Ark och Röda korset gör en stor insats liksom RFSU och RFSL. Det är både genom att sprida information och med ett stödjande arbete som de bidrar. Det är viktigt att värna deras arbete och stötta det med ekonomiska resurser och utbildnings- och expertresurser.

För att arbeta förebyggande bör det erbjudas fri provtagning för flyktingar och invandrare när de anländer till Sverige. Detta bör göras tillsammans med en tydlig information.

De barn och ungdomar som är hiv/aids-smittade har en svår situation och behöver en extra omtanke och stöd för att klara av sin roll i samhället. Detta stöd måste vara samhällets/statens uppgift att ge.

Stockholm den 27 september 2001

Gunnel Wallin (c)

Margareta Andersson (c)