Motion till riksdagen
2001/02:So251
av Sofia Jonsson och Birgitta Sellén (c)

GBL


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett aktivt arbete för att komma åt GBL-problematiken.

Ny syn på narkotika

Enligt rapporter ökar narkotikaförbrukningen i Sverige och vi vet att fler ungdomar än tidigare provar på narkotika. Vi har också sett hur många, framförallt yngre, provar och mixar droger som i många fall leder till livshotande skador och men. Den nya och mer liberala synen på knark är farlig och kan få fruktansvärda konsekvenser.

För att komma tillrätta med narkotikamissbruket krävs ett målmedvetet arbete och tydliga signaler från riksdag och regering att vi inte accepterar den nya och mer tillåtande synen på narkotika. Tyvärr har vi inte sett denna vilja från regeringen då man gång på gång i svar på frågor och motioner endast uttryckt sin oro samt att Sverige skall arbeta vidare. Till exempel skriver Lars Engqvist i ett svar till Birgitta Sellén: ”Det är glädjande att det finns ett starkt stöd i riksdagen för att Sverige skall behålla en restriktiv narkotikapolitik.” Längre än så verkar regeringen inte vilja uttrycka sig i frågan.

Åtgärder

Ett av de nya preparaten är GHB, en drog som vi sett sprida sig snabbt i landet. I båda våra hemlän, Örebro och Västernorrland, har stora beslag gjorts av preparatet och användningen har ökat kraftigt. Efter många påtryckningar blev GHB klassat som narkotika i 2000, men efter det har flera efterföljare kommit som t ex GBL. Vi vet att det är svårt att narkotikaklassa GBL eftersom preparatet återfinns i bl a rengöringsmedel men det gör det inte mindre farligt bara för att det är ett legalt berusningsmedel. Lagen är alltså ihålig och tandlös när vi vet att legala preparat kan användas i ”knarksyfte”.

Regeringen måste nu kraftfullt agera för att komma åt problematiken kring GBL. Vi kan inte vänta och se hur EU kommer att agera i frågan utan Sverige måste gå före. Även om inte själva preparatet kan narkotikaklassas så måste något göras för att göra preparatet ”odrickbart”, och ett sätt kan vara att ”preparatets verkan” leder till narkotikaklassning. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 21 september 2001

Sofia Jonsson (c)

Birgitta Sellén (c)