Motion till riksdagen
2001/02:So247
av Cristina Husmark Pehrsson och Maud Ekendahl (m)

Organisationer för utsatta barn och misshandlade kvinnor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mer flexibla regler när det gäller fördelning av anslagen för att därigenom bättre kunna stödja organisationerna för utsatta barn och kvinnoorganisationerna samt deras arbete mot våld.

Motivet till mitt förslag

Socialstyrelsen fördelar i dag statsbidrag till handikapporganisationer, pensionärsorganisationer och organisationer inom områdena alkohol och narkotika, utsatta barn samt våld mot kvinnor. Bidragshanteringen skiljer sig åt mellan de olika områdena vad gäller regler, krav och ambitioner i uppföljningshänseende.

När det gäller pensionärsorganisationer och viss verksamhet som handikapporganisationerna bedriver, fastställer regeringen beloppen. Övriga bidrag beslutar Socialstyrelsen om. Sammantaget uppgår den årliga summan till ca 300 miljoner kronor som fördelas till ett 100-tal organisationer. Socialstyrelsen har fördelat pengarna enlig följande:

Organisationerna bedriver i huvudsak en omfattande och ett för samhället viktigt arbete som kompletterar och ger alternativ till det arbete som utförs av det offentliga eller av privata utförare. Ofta är också organisationerna nyskapare av verksamhet och når grupper som den offentliga verksamheten har svårt att nå.

I en skrivelsen till regeringen föreslår Socialstyrelsen att de ekonomiska gränserna mellan bidragets huvudområden slopas. Detta för att pengarna ska kunna satsas där behoven är störst. Bidrag från alkohol- och narkotikaområdet bör till exempel överföras till området utsatta barn och deras föräldrar. Det förstnämnda området är idag överkompenserat medan området ”våld mot kvinnor” och ”utsatta barn och deras föräldrar” får betydligt mindre resurser.

Under ca tjugo år har kvinnojourerna kunnat ge en fristad åt kvinnor som har varit utsatta för misshandel. Hos Sveriges kvinnojourer finns en bred samlad kunskap om hur de kan hjälpa dessa kvinnor. Kvinnor som känner sig ifrågasatta eller misstrodda av myndigheter eller kvinnor som inte vill blanda in myndigheter kan vända sig till jourerna för hjälp och stöd. Det faktum att kvinnojourerna inte är myndigheter är också ofta en fördel eftersom åtskilliga invandrare har negativa erfarenheter av myndigheter.

Kvinnojourerna har i dag en särställning när det gäller att nå ut med information till gruppen kvinnor som riskerar eller utsätts för våld. Det faktum att kvinnojourerna inte är myndigheter är också ofta en fördel eftersom åtskilliga invandrare har negativa erfarenheter av myndigheter.

Många kvinnojourer har tagit fram informationsmaterial på en mängd språk och placerat dessa på strategiska platser som barnavårdscentral, mödravårds- och sjukhusmottagningar.

Vi anser att reglerna för fördelning av statsanslagen borde göras mer flexibla än i dag. Av 55 miljoner kronor har 40,7 miljoner kronor fördelats till riksorganisationer som arbetar med alkohol och narkotika medan endast 9,4 miljoner kronor har delats ut till riksorganisationer som arbetar med våld mot kvinnor samt 4,8 miljoner kronor till utsatta barn och deras familjer.

Stockholm den 27 september 2001

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Maud Ekendahl (m)