Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av bilstödsförordningen.
Regeringen har i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken sagt att man avser återkomma i frågan om bilstöd.
För två år sedan, i budgetpropositionen för år 2000, förklarade regeringen att frågan om bilstödsförordningen var under beredning i Regeringskansliet.
I förra årets budgetproposition, för år 2001, fanns inga indikationer på att frågan beretts. I årets budgetproposition, för år 2002, konstaterar regeringen att det kan finnas behov av regelförändringar och att regeringen avser att återkomma med frågan.
Angelägna förslag gällande reformering och förbättring av bilstödsförordningen saknas helt i regeringens proposition. Denna för många med funktionshinder viktiga fråga skjuts detta år liksom tidigare år framåt i tiden.
Bilstödsreformen som beslutades 1988 har för många funktionshindrade inneburit ökad valfrihet, ökat oberoende och förbättrad livskvalitet. Genom bilstödet har möjligheterna att kunna leva ett aktivt, självständigt och oberoende liv förbättrats. Samtidigt nedbringas kostnaderna för färdtjänsten. Demokratiskt och samhällsekonomiskt ger bilstödet en vinst såväl för individen som för samhället. På några punkter är det dock angeläget att en förbättring och reformering av reglerna för bilstödet görs.
Bilstödsberättigade får hjälp med att finansiera ett bilköp genom ett grundbidrag som är lika för alla, oberoende av den sökandes behov. Utöver det kan man söka ett inkomstrelaterat bidrag. Dessutom har man rätt till ett anpassningsbidrag för kostnader i samband med att bilen förses med olika specialutrustningar som kompenserar funktionsnedsättningen.
Dagens bilstödsregler med ett anskaffningsbidrag som är lika för alla skapar problem för vissa personer som, beroende på sitt funktionshinder, har behov av inköp av ett större fordon. De funktionshindrade som måste kunna ta sig in i fordonet sittande i sin rullstol eller permobil för att kunna köra och därför har behov av ett större och dyrare fordon bör få möjligheter att få del av fördelarna med bilstödet. Reglerna för bilstödet bör ändras så att stödet vid behovsprövningen även beräknas med hänsyn till merkostnaderna för inköp av en större bil av s.k. van-typ.
Det finns dessutom skäl att se över bilstödet avseende bidragsnivån i linje med de slutsatser och förslag som Riksrevisionsverket gjorde i sin översyn av bilstödet 1999.
Stockholm den 27 september 2001 |
|
Karin Falkmer (m) |