Motion till riksdagen
2001/02:So231
av Anna Åkerhielm och Ewa Thalén Finné (m)

Svenska socialarbetare i Köpenhamn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statlig finansiering av svenska socialarbetare i Köpenhamn.

Motivering

Sverige har sedan 1971 haft två socialarbetare i Köpenhamn. Anledningen till att tjänsterna inrättades var Danmarks liberala syn på narkotikaanvändning. Tillgången på narkotika gjorde att framför allt ungdomar från hela Norden sökte sig till Köpenhamn och då särskilt till Christiania, en omstridd stadsdel som för övrigt firade 30 år den 26 september.

Narkotikahandel och riskmiljöerna har nu en vidare geografisk spridning än när socialarbetartjänsterna inrättades. För närvarande räknar man med att ca 60 haschklubbar finns runt om i Köpenhamn. Målgruppen har förändrats genom åren från att inledningsvis huvudsakligen ha omfattat ungdomar som av nyfikenhet på droger sökt sig till Köpenhamn, till att omfatta alla ålderskategorier med ett starkt inslag av människor med psykiska funktionshinder i kombination med missbruk.

Det är en väl fungerande verksamhet som ständigt ökat sin arbetsvolym. Genom att de svenska socialarbetarna inte har en myndighetsutövande roll underlättas möjligheten att långsiktigt bedriva ett motivationsarbete oavsett om personen det gäller avser att återvända till Sverige eller vill förändra sina förhållanden i Danmark. Verksamheten är väl känd bland såväl svenskar som befinner sig i Köpenhamn som bland svenska och danska myndigheter och danska frivillighetsorganisationer. Arbetet bygger på att socialarbetarna finns på plats och långsiktigt kan bedriva ett motivationsarbete.

De svenska socialarbetarna har fram till 1996 varit anställda av Socialstyrelsen enligt utlandsavtal. Därefter har Malmö Stad stått som arbetsgivare. Verksamheten har dock fortsatt finansierats av Socialstyrelsen. I samband med att medel för 2000 beviljades aviserade Socialstyrelsen att detta var ett slutanslag. För innevarande år har därför Malmös stad tvingats ta hela kostnaden. Statistik visar emellertid att detta inte enbart är ett lokalt problem. En stor del av klientkontakterna avser personer som kommer från andra delar av Sverige. Det kan därför ifrågasättas om finansieringen av verksamheten i Köpenhamn inte borde ske med statliga medel i stället för att enbart belasta Skåne och skånska skattebetalare.

Besök (klienter på kontoret) 

1997 213

1998 523

1999 806

2000 1153

Hemhörighet år 2000 av totalt 1 664 klientkontakter

Skåne 457

Södra Sverige 189

Mellansverige 203

Norra Sverige 41

Stockholm 143

Göteborg  175

Okänd/DK 456

Regeringen har i stolta ordalag uttalat:

”På tio år skall vi försöka skapa ett narkotikafritt Sverige. Vi skall börja där utmaningen är störst. Vårt mål är att skapa ett narkotikafritt Skåne år 2010.”

En regeringskonferens om narkotikasituationen i Malmö är planerad i höst. Verksamheten i Köpenhamn är en viktig del för att uppnå detta uttalade mål och bör därför ses som ett nationellt projekt och med nationell finansiering.

Stockholm den 25 september 2001

Anna Åkerhielm (m)

Ewa Thalén Finné (m)