Motion till riksdagen
2001/02:So226
av Kenneth Johansson m.fl. (c)

Tandvårdspolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avgifterna för tandvård på sikt bör harmoniseras med hälso- och sjukvårdens finansiering.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att behandling av inflammationer, infektioner samt provtagning inom tandvården skall kosta lika mycket som liknande behandling inom sjukvården.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att högkostnadsskyddet bör förstärkas så att det ger ett stöd till personer som är i behov av omfattande tandvård oavsett ålder.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökat förebyggande arbete för barn till föräldrar med utländsk bakgrund.

  5. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till riktade insatser till ungdomar enligt vad i motionen anförs.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad mångfald.

  7. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ett åtgärdsprogram för att långsiktigt säkra personalförsörjningen inom tandvården.

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att påskynda arbetet inom EU för att nå ett amalgamförbud samt att forskningen inom området intensifieras.

Förbättrad tandhälsa

I flera studier har det påvisats att en dålig tandhälsa också kan leda till allvarliga sjukdomstillstånd. Tänderna är en del av kroppen och påverkar människans totala hälsotillstånd. En studie vid Karolinska institutet visar att orala infektioner, i huvudsak parodontit, kan ha en kraftfull och mångsidig påverkan på förekomst och utveckling av systemiska tillstånd och sjukdomar. Till denna grupp räknas hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, prematurt födda barn och luftvägssjukdomar. Globalt pågår nu ett intensivt forskningsarbete för att tydligare kartlägga sambandet mellan orala infektionen och allmänhälsa. Detta leder till en väsentlig utveckling och förnyelse av gränsområdet mellan odontologi och övrig biomedicin. Insikten växer om att munnen är en del av kroppen.

Bakgrund och problembild

Tandhälsan har överlag förbättrats de senaste 25 åren, i synnerhet bland äldre över 65 år. Trots att tandhälsan hos befolkningen som helhet förbättrats väsentligt kvarstår betydande socioekonomiska skillnader. Skillnaderna har minskat något under den senaste tioårsperioden. Tandvårdsreformen från årskiftet 1998/99 har inneburit klara förbättringar för äldre och funktionshindrade som bor i särskilda boendeformer eller omfattas av den kommunala omsorgen. De erbjuds numera att utan avgift få en munvårdsbedömning. Reformen innebar också förbättringar för personer med stora tandvårdsbehov tillföljd av långvarig/kronisk sjukdom eller funktionshinder och som därför behöver mer tandvård än normalt. De har fått ett stöd motsvarande det högkostnadsskydd som finns inom hälso- och sjukvården. Den nya tandvårdsförsäkringen är i sina huvuddrag bra för tandhälsan. En viktig del av tandvårdsstödet är den fria barn- och ungdomstandvården. Syftet med bastandvården är att göra det möjligt för fler att uppnå och en god tandhälsa.

Regeringens förslag om förbättrad tandvårdsförsäkring syftar i första hand till att förbättra tandvårdssituationen för de äldre, vilket Centerpartiet anser lovvärt. En studie från Socialstyrelsen visar dock att det är en större andel i åldersgruppen mellan 20 och 44 år som besöker tandläkaren mer sällan. Statistiska centralbyråns rapport om tandhälsa och tandvård 1975–1999, påvisar en försämrad tandhälsa för personer mellan 25 och 44 år. Unga gör i minskad utsträckning något åt sina tandbesvär medan de äldre går till tandläkaren. Utvecklingen sker samtidigt som tandvårdsförsäkringen försämras. Enligt denna undersökning blir tandvården allt mindre ett klassproblem och allt mer ett generationsproblem.

Avgifter

På sikt bör avgifterna för och finansieringen av tandvård harmoniseras med hälso- och sjukvårdens finansiering. Det finns i dagsläget flera förslag till lösningar. En möjlighet är att inkludera tandvården i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. En annan möjlighet är att bygga vidare på den nuvarande tandvårdsförsäkringen så att högkostnadsskyddet i den förstärks. I nuläget bör det nuvarande högkostnadsskyddet förstärkas för att ge ett stöd till personer som är i behov av omfattande tandvårdsbehov. Det är samtidigt angeläget att belysa och analysera de ekonomiska, organisatoriska och hälsorelaterade konsekvenserna av att inkludera tandvården i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd.

Vad som ovan anförts om att avgifterna för tandvård på sikt bör harmoniseras med hälso- och sjukvårdens finansiering bör ges regeringen till känna.

Det nuvarande stödet till patienter med höga kostnader för protetik och tandreglering är inte tillräckligt. Vuxna ska få möjlighet till regelbundna undersökningar, förebyggande åtgärder och övrig hälsobevarande tandvård samt viss infektions- och inflammationsbehandling till en rimlig kostnad. Behandling av infektioner och inflammationer (t.ex. tandvärk, tandlossning och operationer som kan behövas efter en mindre lyckad rotfyllning) bör ske på samma villkor som behandling inom sjukvården, det vill säga med samma avgift som sjukvården tillämpar. Vidare bör provtagning inom tandvården kosta lika mycket som en liknande provtagning inom sjukvården, dvs rymmas inom patientavgiften. Centerpartiet anser att regeringen som ett första steg bör återkomma med förslag om att behandling av inflammationer, infektioner samt provtagning skall kosta lika mycket som en liknande behandling inom sjukvården.

Riksdagen bör hos regeringen begära förslag om att behandling av inflammationer, infektioner samt provtagning, skall kosta lika mycket som en liknande behandling inom sjukvården.

Högkostnadsskydd

Samhällets stöd till vuxentandvård skall syfta främst till en bättre tandhälsa bland

befolkningen, så att vårdbehovet och därmed kostnaderna för enskilda och samhället på sikt minskar. Stödet till vårdtagare inom vården och omsorgen samt förebyggande insatser för den övriga befolkningen har förbättrats samtidigt som vissa mer omfattande behandlingar har blivit dyrare. Patienter med höga kostnader på grund av sitt tandvårdsbehov måste få ett bättre skydd oavsett ålder. Det nuvarande högkostnadsskyddet bör förstärkas så att det ger ett stöd till personer som är i behov av omfattande tandvårdsbehov oberoende av ålder.

Detta bör ges regeringen till känna.

Tandvård för äldre

Många äldre har problem med sin tandhälsa. Det är viktigt att de äldre kan behålla sin förmåga att tugga maten ordentligt. För äldre är näringsriktig kost av stor betydelse. All vårdpersonal bör i sin grundutbildning få kunskap om tandhälsans och kostens betydelse.

Barn- och ungdomstandvård

Insatser vad gäller förebyggande tandvård bör utökas. Särskilda insatser bör göras för att erbjuda barn till föräldrar med invandrarbakgrund och barn i utsatta områden ofta återkommande tandvård. Centerpartiet anser att det förebyggande arbetet mot barn till föräldrar med utländsk bakgrund bör utökas.

Detta bör ges regeringen tillkänna.

Centerpartiet ser med stor oro på utvecklingen mot att många ungdomar som lämnat den fria barn- och ungdomstandvården inte vidhåller sin kontakt med tandläkaren. Riktade insatser krävs för att nå ökad kunskap och ökat intresse hos ungdomar. I det nuvarande tandvårdsstödet finns en speciell ersättning för ungdomstandvård. I ett antal landsting har man infört en gratis undersökning men det finns även landsting som, trots den extra ersättningen, tar en högre avgift för ungdomar än för vuxna. Den nationella ersättningen kommer därmed inte ungdomarna till del, och syftet med ersättningen som var att den skulle användas för uppsökande verksamhet har inte nåtts. Det finns anledning att prova nya modeller för tandvårdssubventionen till ungdomar. Centerpartiet föreslår ökat grundbelopp.Centerpartiet anser att regeringen bör återkomma med förslag om riktade insatser till ungdomar samt en ökning av grundbeloppet.

Detta bör ges regeringen till känna.

En förutsättning för att patienten ska ha möjlighet att själv avgöra sitt tandläkarval är att det finns privata tandläkare i hela landet. Det å andra sidan förutsätter att privata vårdgivare har möjlighet att, på lika villkor, konkurrera om att utöva barn- och ungdomstandvård, eftersom barn- och ungdomstandvården utgör en icke oväsentlig andel av all tandvårdskonsumtion. Enligt Centerpartiet är en ökad konkurrens inom barn- och ungdomstandvården av väsentlig betydelse för att öka den enskildes valfrihet och effektivitet inom den kommunala sektorn. Lagstadgad rätt till valfrihet mellan offentlig och privat tandvård för barn och ungdomar bör införas. Det är av yttersta vikt att det finns möjlighet till konkurrens på lika villkor inom barn- och ungdomstandvården.

Mångfald

Ökad mångfald bland vårdgivare samt ökad konkurrens innebär stora välfärdsvinster, vilket är nödvändigt. Alternativ till de offentliga vårdgivarna är viktiga inte bara för att få resurserna att räcka längre utan också för att säkra valfrihet åt patienterna. Det är av största vikt att rätta till den obalans i konkurrens som råder mellan offentlig och privat tandvård på grund av mervärdesskattereglerna. En första åtgärd är att ställa krav om särredovisning för folktandvårdens verksamhet. Centerpartiet anser att särredovisning av folktandvårdens verksamhet är en viktig del för att uppnå målet om konkurrensneutralitet.

Vad som ovan anförts om ökad mångfald bör ges regeringen till känna.

Personal

Personalförsörjningen för framtidens tandvård måste säkras. Många tandläkare flyttar från Sverige och startar upp verksamhet i bland annat Norge och England. Detta blir särskilt påtagligt för svensk landsbygd, då man redan har stora svårigheter att rekrytera tandläkare. I England och Norge har tandläkaryrket en högre status och lönerna är betydligt högre än de är i Sverige. För att stoppa denna ström av utflyttande tandläkare, måste tandläkaryrket uppvärderas. Sverige saknar idag en framtidsinriktad tandsköterskeutbildning, detta bör ses över så att framtidens tandvård tryggas. Centerpartiet har medverkat till att regeringen gett uppdrag att redovisa förslag som innebär att åldersgränsen för att erhålla tandvårdsersättning avskaffas.

Centerpartiet anser att regeringen bör ges i uppdrag att tillsammans med berörda parter presentera ett åtgärdsprogram för att långsiktigt säkra personalförsörjningen vad gäller tandläkare och tandhygienister.

Detta bör ges regeringen till känna.

Frågan om hur kvicksilver från amalgam påverkar en människas totala hälsotillstånd har länge diskuterats. Många människor uppger att de mår dåligt av amalgamet. Centerpartiet anser att ett amalgamförbud skall genomföras så snart som möjligt. Detta är särskilt angeläget vad beträffar barn. Även arbetet inom EU för att nå ett amalgamförbud måste påskyndas. Likaså måste forskningen inom området intensifieras.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2001

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Agne Hansson (c)

Rolf Kenneryd (c)

Gunnel Wallin (c)