Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillsättande av en utredning om tonårsaborter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om subventioner av preventivmedel.
I Sverige utförs årligen ett antal tusen tonårsaborter. Regeringen har gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att lämna ett förslag till handlingsplan för att förebygga aborter, vilket är angeläget. Men vi har väldigt lite kunskap om hur unga kvinnor mår i samband med och efter själva ingreppet. Det vore därför önskvärt om man genomförde en utredning som utgår från unga kvinnors situation. Utredningen bör granska vad som är de primära orsakerna till aborter och vad som kan göras för att underlätta för unga som väntar barn. Finns det stora skillnader mellan landstingen i behandlingen av unga kvinnor? Finns det något landsting som kommit längre med att förebygga tonårsaborter? Hur kan man stödja en kvinna som mår dåligt efter en abort?
Förutom att det genomförs en utredning med utgångspunkt från de unga kvinnornas situation är det viktigt att både kommuner och landsting ser vidden av dessa frågor.
Det är viktigt att preventivmedel finns tillgängliga och att kondomer, p-piller, spiraler och p-skum subventioneras. Kondomer är ett överlägset skydd, inte bara mot graviditet utan även mot könssjukdomar och hiv/aids.
Det är angeläget att ungdomarna har någon i sin närmiljö att vända sig till oavsett om det gäller en så stor fråga som abort eller andra frågor som berör livet. Utredningen bör därför även se över situationen för ungdomsmottagningar ute i kommunerna.
Stockholm den 6 september 2001 |
|
Magnus Jacobsson (kd) |
Amanda Agestav (kd) |