Motion till riksdagen
2001/02:So2
av Sven Brus m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2000/01:149 Avgifter inom äldre- och handikappomsorg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beräkning av avgiftsunderlaget.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av konsekvensbeskrivningar och förtydliganden av lagparagraferna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att systemet med högkostnadsskydd bör utredas.

Motivering

Ett av välfärdspolitikens mest angelägna mål är att ordna för de äldres och svagas möjligheter att leva i trygghet och oberoende. Att kunna leva och åldras med bibehållen värdighet måste garanteras varje människa. Med nu gällande nivåer på avgifter för hemtjänst och boende samt på förbehållsbelopp har dock många pensionärer och funktionshindrade anledning att känna oro över sin ekonomiska situation.

Möjligheterna för de äldre och personer med funktionshinder att leva ett tryggt och oberoende liv är till stor del en fråga om de enskilda personernas ekonomiska förhållanden. Regeringens proposition om högsta belopp för avgifterna och nationellt förbehållsbelopp är därför ett steg i rätt riktning bort från oskäliga avgiftsnivåer och otillräckliga medel för personlig konsumtion. Ett förslag i denna riktning har efterfrågats av oss kristdemokrater i ett antal motioner till riksdagen.

Avgiftsunderlaget beräknas efter inkomst av tjänst och kapital. Dessutom ingår bostadsbidrag, bostadstillägg och särskilt bostadstillägg i beräkningen av avgiftsunderlaget. Förmögenhet ska inte påverka avgiftsunderlagets storlek. Vid beräkningen av avgiftsunderlaget läggs makarnas inkomster samman och fördelas med hälften på vardera makarna. Att bli intagen för omsorgsinsatser medför därför en nackdel för den som har lägst inkomst. Kristdemokraterna anser att § 4 bör utformas på ett sådant sätt att sammanläggningen av inkomsterna endast görs då detta är till fördel för makarna.

Regeringen anger förbehållsbeloppet i 2001 års prisnivå för boendekostnad och minimibelopp till 3.979 kr för ensamstående och 3.333 kr för sammanboende och gifta. Kristdemokraterna anser inte att regeringens förslag till fullo redogör för de effekter förslaget kan få för olika pensionärsgrupper. Det finns uppenbara behov av beskrivningar av förslagets konsekvenser för den enskilde pensionären i olika inkomstlägen och därefter ett förtydligande av lagparagraferna. Såväl kommuner som allmänhet riskerar annars att få problem med tolkningen av regelsystemen och lagparagraferna.

Mot denna bakgrund anser vi kristdemokrater att det är svårbedömt huruvida regeringens förslag till nivå på förbehållsbeloppet är tillräckligt för att tillförsäkra den enskilde rimliga medel till sina personliga behov. Vi avser därför att återkomma i frågan om förbehållsbeloppens nivå när effekterna av förslaget blir tydliga.

För den enskilde är det av stor vikt att veta vad avgifterna summerar till sammanlagt. I regeringens proposition föreslås att kommunerna ska justera minimibeloppen i de fall då den enskilde omsorgstagaren har fördyrade levnadskostnader inom ramen för de poster som det lagstadgade minimibeloppet avser att täcka. Kristdemokraterna vill, i det sammanhanget, peka på de stora tandvårdskostnader som kan drabba äldre personer. Vi anser att systemet med högkostnadsskydd för tandvårdskostnader bör utredas. Ett framtida mål bör vara att konstruera ett system för högkostnadsskydd som inkluderar alla egna avgifter i vården.

Stockholm den 3 oktober 2001

Sven Brus (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Inger Davidson (kd)

Dan Kihlström (kd)

Gunilla Tjernberg (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Rosita Runegrund (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Rose-Marie Frebran (kd)

Fanny Rizell (kd)

Magda Ayoub (kd)

Kenneth Lantz (kd)

Désirée Pethrus Engström (kd)

Yvonne Andersson (kd)

Erling Wälivaara (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Maria Larsson (kd)