Motion till riksdagen
2001/02:So11
av Kenneth Johansson m.fl. (c)

med anledning av prop. 2001/02:38 Bildande av ett familjemedicinskt institut


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det familjemedicinska institutet bör få ett ytterligare direktiv som innefattar kunskapsutveckling för förebyggande åtgärder för primärvården.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lokalisera institutet utanför storstadsområdena.

Inledning

Riksdagen beslutade under hösten 2000 om en nationell handlingsplan för utveckling av hälso- och sjukvården där det ingick att ett familjemedicinskt institut skulle inrättas. Centerpartiet ställde sig bakom handlingsplanen. Familjemedicinska institutet är en del i arbetet att utveckla primärvården, vilket är en viktig del i handlingsplanen. Institutets uppgift skall vara kunskapsutveckling och kunskapsspridning inom primärvårdens verksamhetsområde, familjemedicinen. Centerpartiets uppgörelse med regeringen om att föra över sammanlagt 8 miljarder till vården och omsorgen möjliggör finansieringen av institutet. Centerpartiet tillstyrker tillkomsten av ett familjemedicinskt institut och känner sig således delaktigt i tillkomsten av institutet.

Ytterligare uppgift/direktiv

Centerpartiet tillstyrker de uppgifter som institutet föreslås att få, dock med förslag på ett viktigt tillägg. Institutet bör få tydligt direktiv att även arbeta med kunskapsutveckling för förebyggande åtgärder för primärvården. Vårt förslag har stöd i Nationella folkhälsokommitténs betänkande SoU 2000:91 mål 15 En mer hälsoinriktad hälso- och sjukvård, där vikten av förebyggande hälso- och sjukvård poängteras.

Centerpartiet anser således att det familjemedicinska institutet bör få ett ytterligare direktiv som innefattar kunskapsutveckling för förebyggande åtgärder för primärvården.

Detta bör ges regeringen till känna.

Utlokalisering av verksamheter

Familjemedicinska institutet har hela landets primärvård som arbetsområde och huvuddelen av informations- och kunskapsspridningen skall ske genom att utnyttja IT-teknik. Institutet blir därför relativt oberoende av lokaliseringsort. Riksdagen har vid ett flertal tillfällen fattat beslut om att en större del av statlig verksamhet skall lokaliseras ute i landet. Utlokalisering av statliga verksamheter bidrar till att bredda arbetsmarknaderna i de regioner som myndigheten lokaliseras till. Varje nytt arbetstillfälle genererar ytterligare arbetstillfällen. Detta gör att även utlokalisering av mindre myndigheter kan få stor regional betydelse.

Regeringen skriver i sin regionalpolitiska proposition att en större del av den statliga verksamheten skall utlokaliseras. Detta är löften som upprepats vid ett flertal tillfällen utan att något egentligt resultat har kunnat identifieras. Centerpartiet kan inte ställa sig bakom förslaget i propositionen om att det nybildade institutet självt skall besluta om lokaliseringsort, detta bör riksdagen besluta om. Det familjemedicinska institutet skall lokaliseras utanför storstadsområdena. Detta bör ges regeringen till känna.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 27 november 2001

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Agne Hansson (c)

Rolf Kenneryd (c)

Gunnel Wallin (c)