Motion till riksdagen
2001/02:Sk7
av Rolf Kenneryd m.fl. (c)

med anledning av prop. 2001/02:3 En begränsningsregel för fastighetsskatten, m.m.


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att avslå förslaget om en begränsningsregel för fastighetsskatten.

  2. Riksdagen beslutar att ändra fastighetstaxeringslagen så att en omtaxering för år 2001 kan göras där marknadsvärdet bestäms med hänsyn till medianvärdet av referensförvärven inom ett värdeområde.

2 Begränsningsregeln

Regeringen föreslår i propositionen en begränsningsregel för uttaget av fastighetsskatt. Begränsningsregeln ska hjälpa hushåll med låga inkomster som är bosatta i fastigheter med höga taxeringsvärden. Förslaget om en begränsningsregel för fastighetsskatten fanns med i Fastighetsbeskattningskommitténs delbetänkande SOU 1999:59 och återkom sedan i kommitténs slutbetänkande. Centerpartiet avvisade förslaget redan på detta utredningsstadium. Förslaget om en begränsningsregel för fastighetsskatten har inte blivit bättre sedan utredningen och bör därför avvisas även vid detta tillfälle.

Det huvudsakliga problemet med den föreslagna begränsningsregeln är att den skapar nya marginaleffekter för låg- och medelinkomsttagare, gör skattesystemet väsentligt krångligare och skapar gränsdragningsproblem som ökar rättsosäkerheten i skattesystemet. Orsaken till att begränsningsregeln gör ett redan komplicerat skattesystem än mer komplicerat är att det föreslagna lagförslaget innefattar undantag från de bestämmelser som annars gäller och att lagen skall tillämpas enbart på fastighetsägare som uppfyller särskilda villkor i fråga om ekonomiska förhållanden.

Ett stort antal av de remissinstanser som yttrat sig har, i likhet med Centerpartiet, invändningar mot att komplexiteten i skattesystemet kommer att öka om det införs en begränsningsregel. Riksskatteverket menar att förslaget innebär en olycklig sammanblandning av tre olika skatter, eftersom såväl fastighetsskatt som inkomst- och förmögenhetsskatt berörs.

Begränsningsregeln innebär dessutom att en ny form av sambeskattning införs, eftersom det inte bara är fastighetsägarens utan också dennes och andra hushållsmedlemmars sammantagna ekonomiska förhållanden som ligger till grund för bedömningen. Hushållsbegreppet är dessutom svårdefinierbart. Sambeskattning av inkomster avskaffades 1971 och bör avskaffas även i förmögenhetsbeskattningen. Det är därför synnerligen olyckligt att regeringen nu föreslår ett regelverk som ansågs omodernt redan för 30 år sedan. Riksdagen bör avslå den av regeringen föreslagna lagstiftningen om en begränsningsregel för fastighetsskatten.

3 Sänkt skatt på boende

Utgångspunkten för Centerpartiets förslag till skattesänkningar inom bostadsområdet är att människorna ska få lägre boendekostnader och att det skapas neutralitet mellan boendeformer. Efter en överenskommelse mellan Centerpartiet och den socialdemokratiska regeringen beslutade riksdagen om att från och med 1997 ”frysa” 1996 års taxeringsvärden i hela landet. Denna frysning upphörde att gälla vid förra årsskiftet.

Det senaste årets oro till följd av att frysningen av taxeringsvärdena slopats, är ett typexempel på hur man inte ska behandla människor. Politiken måste bli långsiktig så att människor kan planera sitt boende. Dagens beskattning av småhus är närmast att betrakta som ett lotteri. Det hjälper inte med begränsningsregler, när taxeringsförfarandet inte ger någon rättssäkerhet.

Regeringen kompenserar kollektivet av småhusägare genom att sänka skattesatsen och göra förändringar i förmögenhetsskatten, men dessa åtgärder är en klen tröst för de människor vars boendekostnad kommer att öka dramatiskt som en följd av kraftigt höjda taxeringsvärden.

Vid sidan av det allvarliga i att många människor drabbas av kraftigt höjda boendekostnader är det synnerligen allvarligt att regeringen verkar blunda för att de uppenbara orimligheter i fastighetstaxeringen som låg till grund för beslutet att frysa taxeringsvärdena på intet sätt har förändrats. Då liksom nu kommer omräkningen av taxeringsvärdena exempelvis att innebära att personer som förvärvat fritidsfastigheter till överpris i attraktiva områden gynnas, medan den bofasta befolkningen i dessa attraktiva områden missgynnas. Centerpartiet anser att det enda rimliga beslutet är att åter frysa taxeringsvärdena på 1997 års nivå fram till nästa allmänna fastighetstaxering, som skall ske 2003. Denna återgång till 1997 års taxeringsvärden bör ske retroaktivt från och med 2001. Förslag om detta har lagts i Centerpartiets skattemotion (2001/02:Sk489) och återupprepas därför inte i detta sammanhang.

4 Reformera taxeringsförfarandet

Regeringen går en onödig omväg när man försöker lösa problemet med höga taxeringsvärden genom särskilda undantag för vissa. Vi anser det vara bättre med generellt sänkt skatt istället för hög skatt med undantag. De speciella problem som råder för de människor som är bofasta i områden som är attraktiva för fritidsboende kan till stor del avhjälpas genom att reformera taxeringsförfarandet.

Dagens system för fastighetstaxering ger inte rättvisa och rimliga taxeringsvärden. Problematiken har blivit än mer uppenbar när frysningen av taxeringsvärdena upphörde från årsskiftet. Det handlar bland annat om bristfälliga eller icke representativa urval som ligger till grund för bestämningen av taxeringsvärden och om de särskilda problem som uppkommer i många attraktiva kustkommuner, där enstaka mycket höga köpesummor för sommarhus driver upp taxeringsvärdena för de fastboende.

Dagens system för beräkning av taxeringsvärden baseras på ett genomsnittligt värde av de referensförvärv som finns inom ett eller flera värdeområden. I den beräkningen rensas köpeskillingar som är låga i förhållande till det gamla taxeringsvärdet regelmässigt bort. Köpeskillingar som är väldigt höga i förhållande till det gamla taxeringsvärdet tas dock med utan urskiljning. Detta förfaringssätt medför att omräkningstalen och därmed de nya taxeringsvärdena blir för höga.

För att undvika att taxeringsvärdena regelmässigt blir för höga anser Centerpartiet att marknadsvärdena borde beräknas med hjälp av ett medianvärde där köpeskillingar i den undre och övre kvartilen räknas bort. Denna metod är enkel att administrera via datakörningar. Om marknadsvärdena beräknas med en medianvärdesmetod skulle inte orimligt höga köpeskillingar påverka omräkningen av taxeringsvärdet för övriga fastigheter i värdeområdet samtidigt som extremt låga köpeskillingar skulle räknas bort precis som idag. Vid beräkningsexempel för Lysekils och Strömstads kommuner för den kontrollvärdering som gjordes i november 2001 visar sig medianvärdesmetoden ge omräkningstal som är 30 procent respektive 20 procent lägre än vad Riksskatteverkets nuvarande beräkningsmetod ger.

Centerpartiet har i en särskild fastighetstaxeringsmotion föreslagit att riksdagen bör besluta att ändra fastighetstaxeringslagen så att marknadsvärdet bestäms med hänsyn till medianvärdet av referensförvärven inom ett värdeområde. Detta ändrade taxeringsförfarande föreslås träda i kraft vid nästa allmänna fastighetstaxering 2003. Om förslaget att låta taxeringsvärdena vara frysta på 1997 års nivå skulle falla i riksdagen, innebär detta att de småhusägare som bor i attraktiva områden skulle få leva med kraftigt höjda taxeringsvärden i två år innan Centerpartiets förslag till reformering av taxeringsförfarandet kan ge dem rimliga och rättvisa taxeringsvärden. I denna motion föreslår vi därför att medianvärdesmetoden tillämpas redan från och med innevarande år. Riksdagen bör besluta att ändra fastighetstaxeringslagen så att en omtaxering för år 2001 kan göras där marknadsvärdet bestäms med hänsyn till medianvärdet av referensförvärven inom ett värdeområde.

Stockholm den 18 oktober 2001

Rolf Kenneryd (c)

Rigmor Stenmark (c)

Lena Ek (c)

Eskil Erlandsson (c)

Agne Hansson (c)