Motion till riksdagen
2001/02:Sk487
av Karin Pilsäter m.fl. (fp)

Fastighetsskatten


1 Sammanfattning

Fastighetsskatten, särskilt i kombination med den höga förmögenhetsskatten, leder till att många människor har svårt, för att inte säga omöjligt, att klara kostnaderna för sitt boende. De kraftigt höjda taxeringsvärdena i stora delar av vårt land måste stoppas. Folkpartiet liberalerna föreslår därför att

Vi avsätter 4,2 miljarder kronor för ytterligare sänkt fastighetsskatt genom frysta taxeringsvärden i vår budget.

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om frysta taxeringsvärden.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reformering av taxering och beskattning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vidare fastighetsskattesänkningar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffad sambeskattning av förmögenhet.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om successivt avskaffad förmögenhetsskatt.

1 Yrkandena 1 och 4 hänvisade till FiU.

3 Inledning

De höga skatterna är vid sidan av det faktum att den fria marknaden på många punkter har satts ur spel ett betydelsefullt skäl till att boendekostnaderna i Sverige är förhållandevis höga och tar en orimligt stor del (cirka 30 procent) av den disponibla inkomsten i anspråk. Fastighetsskatten och delvis förmögenhetsskatten bidrar till att många människor, också i låga eller normala inkomstlägen, försätts i en mycket svår ekonomisk situation.

Dagens beskattning medför mycket negativa konsekvenser. Byggandet hämmas, för många människor blir kostnaderna mycket betungande, en del tvingas till och med att flytta från bostäder de vill bo kvar i. Tilltron till skattesystemet undermineras. Fastighetsskatten måste sänkas omgående och senare avskaffas. Ett nytt system måste präglas av likformighet mellan boendeformer och att avdragsrätten för låneräntor bibehålls.

Riksdagens majoritet beslutade i höstas att släppa frysningen av taxeringsvärdena. Trots den sänkta skattesats som regeringen har föreslagit kommer det att leda till kraftigt höjda fastighetsskatter i delar av landet för boende i både småhus och lägenheter. Det är en utveckling som Folkpartiet inte kan ställa upp på. Många människor, särskilt äldre, hamnar i den situationen att de inte längre har råd att bo kvar i sina hem på grund av skatten. Barnfamiljer har inte råd med en ordentlig bostad för sina barn.

I avvaktan på en grundläggande reformering bör fastighetsskatten sänkas avsevärt mer än regeringen föreslagit. Vidare ligger i Folkpartiets förslag ett successivt avskaffande av förmögenhetsskatten. Det är inte minst kombinationen av höjd fastighets- och förmögenhetsskatt som kommit att bli en tung börda för många. Särskilt gäller detta för dem som under lång tid amorterat ned sina huslån. På kort sikt vill vi avskaffa sambeskattningen och höja fribeloppen i förmögenhetsbeskattningen. På så sätt skulle i stort sett ingen behöva betala förmögenhetsskatt för sin bostad.

Taxeringsförfarandet i sig medför stora problem och av många upplevda orättvisor. För att nämna några exempel på detta är systemet med värdeområden vilket höjer taxeringsvärden efter genomförda försäljningar i området något som förefaller i många fall vara alltför trubbigt utformat. För flerfamiljshus finns idag endast tre värdeområden, vilket medför att exempelvis omvandling till bostadsrätter i Stockholms innerstad höjer taxeringsvärden och därmed fastighetsskatten för boende i förorter och mellansvenska städer utan att detta motsvaras av ökat marknadsvärde. Taxeringsvärde beräknas på fastighetens totala värde, vilket medför att taxeringsvärde för bostadsrättsföreningar i många fall kraftigt avviker nedåt från det samlade marknadsvärde för varje bostadsrätt för sig. Administrativt fastställda regler medför att taxeringsvärdet i många fall avviker från marknadsvärdet för varje enskild fastighet. Taxeringsförfarandet uppfyller dessutom inte krav på rättssäkerhet då det inte kan överklagas.

4 Reformera taxeringen

Taxeringsvärdena bör därför omedelbart ”återfrysas” för att en rejäl reform av taxeringen ska ske. Taxeringsvärdena är ju inte bara grund för beskattning utan har även civilrättsliga effekter och måste därför vara så korrekta som möjligt för varje enskild fastighet.

Stegvis bör bostadsrättsföreningar överföras till taxering efter bostadsrätternas värde, ej efter fastighetens värde.

Som underlag för beskattning bör, för att undvika effekterna av prisfluktuationer på bostadsmarknaden, ett rullande genomsnitt om 5–7 år vara bas. Det är angeläget att förändra de delar i fastighetstaxeringen som leder till att enskilda fastighetsägare får orimliga taxeringsvärden eller att mycket stora värdeområden används. Efter en sådan reformering bör beskattningen återigen utgå från nya taxeringsvärden och skattesatsen kan därför kraftigt sänkas.

5 Reformera beskattningen

För att i största mån skapa likformighet mellan boendeformer bör fastighetsskatten i sin nuvarande form omedelbart avskaffas och ersättas av en schablonintäkt. Denna bör snarast möjligt hamna på en nivå som kan motsvara annan kapitalbeskattning, vilket medför en kraftig sänkning jämfört med dagens nivå.

På kortare sikt behövs det specialregler för särskilt attraktiva områden där enskilda människor kan komma i kläm. De exempel som framförts har t.ex. gällt fastboende befolkning i attraktiva kustområden. I sådana områden kan speciallösningar likafullt komma att behöva göras, dock utan att dessa leder till de marginaleffekter och sambeskattning som den av regeringen föreslagna begränsningsregeln.

6 Fortsatt sänkning

Efter en sådan omläggning och sänkning av skatteuttaget bör man gå vidare med en successiv skattesänkning i den takt som samhällsekonomi och andra överväganden kan tillåta. De ska ske i former som så långt möjligt likställer olika boendeformer. Detta måste således vara ett led i en reformering av den totala boendebeskattningen.

Vid sidan av en omedelbar sänkning av fastighetsskatt och förmögenhetsskatt innehåller Folkpartiets politik också andra skattelindringar som kommer byggsektorn till del. Folkpartiet föreslår bland annat att arbetsgivaravgifterna inom tjänstesektorn ska sänkas och att beskattningen av småföretagare sänks och förenklas. Det kommer indirekt att innebära lägre kostnader och därmed i slutändan också lägre konsumentpriser.

Stockholm den 5 oktober 2001

Karin Pilsäter (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Yvonne Ångström (fp)