Motion till riksdagen
2001/02:Sk465
av Rune Berglund och Berit Andnor (s)

Skatteregler vid dubbel bosättning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågorna om arbetspendling och dubbel bosättning bör prövas i kommande budgetarbete.

Motivering

Dagens arbetsmarknad ser helt annorlunda ut än arbetsmarknaden gjorde för 20 år sedan. Strukturen på arbetsmarknaden har genomgått en stor förändring som innebär ändrade förutsättningar för förvärvsarbete.

Vi ser en betydlig ökning av rörligheten. Det är i dag ovanligt att man arbetar hela sin yrkesverksamma tid i samma företag. Man byter arbetsplats och yrken i en omfattning som inte förekom tidigare. Förr i tiden bodde och arbetade man i regel på samma ort. I dag är arbetspendling snarare regel än undantag.

För att gå från arbetslöshet till arbete krävs det av den enskilde att man är beredd att flytta på sig och ta arbete på annan ort.

Utveckling och utvidgning av de lokala arbetsmarknaderna är viktigt för en ökad sysselsättningsgrad. Ökade möjligheter till arbetspendling är nödvändigt, men insatserna kan inte enbart inriktas på en ökad kollektivtrafik. Pendlingsstöd och höjda reseavdrag måste också till om de lokala arbetsmarknaderna skall göras större.

I norra Sveriges inland är dessutom förutsättningarna sådana att det inte räcker med dessa åtgärder. Den starkt minskande befolkningen medför att antalet arbetstillfällen på mindre orter minskar och avstånden kan vara mycket stora till en fungerande arbetsmarknad. Många arbetstagare måste därför veckopendla för att klara sin försörjning.

I dagens skatteregler medges avdrag för dubbel bosättning under högst tre år för sammanboende och högst ett år för ensamstående. Det innebär för många arbetstagare att de efter tre år antingen får sluta sitt arbete eller försöka klara den stora utgift som dubbelt boende innebär utan att göra avdrag för kostnaden i deklarationen.

Att flytta med familjen är sällan ett alternativ. Ofta har make eller sambo sitt arbete närmare hemmet och behöver bo kvar för att behålla detta. Det är också vanligt att familjen bor i eget hus som i en avfolkningsbygd är omöjligt att sälja. Om det går att sälja sker det med stora förluster. När familjen flyttar har man fortfarande kvar kostnaden för den tidigare bostaden.

Nuvarande skatteregler är inte anpassade efter den verklighet som råder på dagens arbetsmarknad. Tidsgränsen för dubbel bosättning bör tas bort.

Vi anser att i en samlad strategi för att år 2004 uppnå målet om 80 % sysselsättning i gruppen 20–64 år bör reglerna vad gäller arbetspendling och dubbel bosättning övervägas.

Stockholm den 2 oktober 2001

Rune Berglund (s)

Berit Andnor (s)