Motion till riksdagen
2001/02:Sk464
av Marie Engström och Per Rosengren (v)

Inbetalning av kvarskatt


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering av nya regler för inbetalning av kvarskatt.

2 Bakgrund

Fr.o.m. inkomståret 1998 har reglerna för inbetalning av kvarskatt ändrats. Det ankommer på den skattskyldige att själv betala in obetald slutlig skatt. Arbetsgivarens tidigare medverkan i betalningen slopades i samband med införandet av den nya skattebetalningslagen.

Enligt skattebetalningslagen skall slutlig skatt betalas efter betalningsfrist på 90 dagar efter det att beslut tagits om slutlig skatt. Motsvarande frist för skatt som fastställts genom omprövningsbeslut är 30 dagar. Det innebär t.ex. att en skattskyldig med förenklad deklaration som får sin slutskattesedel i slutet av augusti skall betala in den kvarstående skatten senast den sista november samma år. För stora grupper kan en skatteinbetalning vid just den tidpunkten vara ansträngande för familjeekonomin. Det är också något som Vänsterpartiet tagit upp i tidigare motioner.

3 Statistik

Enligt tillgänglig statistik har andelen som restförts i kronofogdemyndighetens register på grund av obetald restskatt ökat avseende inkomståren 1998 och 1999 jämfört med tidigare. Fr.o.m. år 2000 infördes skattekontot, vilket innebar att statistikinsamling fick göras utifrån nya förutsättningar. I september 2001 kan noteras att en stor del av allmänna mål hos kronofogdemyndigheten utgörs av skatteskulder.

Det har tidigare, bland annat i skatteutskottets betänkande 2000/01:16, påtalats vikten av att det nya regelsystemet utvärderas. Det är viktigt att få reda på vilka konsekvenser det nya regelsystemet fått för såväl myndigheter som för skattskyldiga. Vad som ovan anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2001

Marie Engström (v)

Per Rosengren (v)