Motion till riksdagen
2001/02:Sk463
av Claes Stockhaus (v)

Avdrag för pensionsförsäkringar


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag enligt vad i motionen anförs om nya avdragsregler för pensionsförsäkringar.

2 Inledning

Inbetalningar till pensionsförsäkring som tecknats av den enskilde dras i dag av mot inkomst av tjänst. Det maximala avdraget är ett halvt basbelopp alternativt 5 % om inkomsten överstiger 10 basbelopp.

Eftersom avdraget sker mot inkomst av tjänst blir skatteeffekten på avdraget olika mellan den individ som enbart betalar kommunal skatt gentemot den som även betalar statlig skatt.

Om höginkomsttagaren, som gynnats skattemässigt vid inbetalningen av pensionsförsäkringen, kommer upp i statlig skatt även när pensionsförsäkringen betalas ut, jämnas snedfördelningen för avdragsrätten ut.

Förutsättningen är dock att gränsen för statlig skatt i framtiden inte justeras uppåt i snabbare takt än vad pensionerna utvecklar sig. I sådant fall kvarstår snedfördelningen.

3 Alternativ

En enkel möjlighet att komma till rätta med orättvisan i systemet vore att helt slopa avdragsrätten för pensionsförsäkringar. Detta föreslås dock inte i denna motion. En annan möjlighet, om man ändå skall ha kvar avdragsrätt för pensionsförsäkring, vore en avdragsprincip som sätter skatteavdragsprocenten till 30 % vid inbetalning av premie. På samma sätt skall det vara 30 % i skatt när man tar ut pension från pensionsförsäkringen.

Sammantaget innebär detta att frågan om avdrag för pensionsförsäkring endast blir en direkt affär mellan den enskilde och staten. Kommunerna – och landstingen – kopplas helt bort när det gäller denna nya avdragsform, vilket självklart minskar den byråkratiska processen.

4 Förslag

I stället för att behålla avdraget under inkomst av tjänst med den krånglighet det innebär med en fast 30-procentig avdragseffekt så föreslår jag att avdraget flyttas till inkomst (/förlust) av kapital. Här finns redan en enhetlig nivå, såväl på kapitalinkomster som vid förluster, dvs. 30 %. Förändringen bör träda i kraft fr.o.m. inkomståret 2003.

Det som under tiden måste klaras ut är att detta innebär helt nya pensionsförsäkringar eftersom premierna skattemässigt levereras in på helt nya grunder jämfört med tidigare. Vad ovan anförs bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om.

Stockholm den 3 oktober 2001

Claes Stockhaus (v)