Motion till riksdagen
2001/02:Sk452
av Ewa Thalén Finné och Cristina Husmark Pehrsson (m)

Uppbörd av källskatt och arbetsgivaravgifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppbörd av källskatt och arbetsgivaravgifter.

Motivering

För källskatt och arbetsgivaravgifter gäller att de skall betalas till staten den tolfte i månaden efter lönemånaden. För det stora flertalet arbetsgivare med personalintensiv verksamhet innebär detta att månadens fakturering för levererade tjänster långt ifrån har inbringat pengar i kassan, innan källskatt och arbetsgivaravgifter skall betalas.

Eftersom hela uppbördsarbetet sker utan någon som helst ersättning är det åtminstone rimligt att fakturering till och med lönemånadens sista dag, plus 30 dagars normal fakturakredit, skall vara utgångspunkt för att bestämma skälig tidigaste dag för uppbörd för en svensk arbetsgivare. Regeringen framhåller att den är angelägen om ett bra småföretagarklimat. Då skall det naturligtvis inte vara så att dessa småföretag i planeringen av sina rörelsekrediter måste beakta att staten vill ha uppbördspengar innan man kan förvänta sig att fakturorna är betalda.

Konkret betyder detta att tidigast acceptabla förfallodag för källskatt och arbetsgivaravgifter är den femte dagen i andra månaden efter lönemånaden.

Stockholm den 1 oktober 2001

Ewa Thalén Finné (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)