Motion till riksdagen
2001/02:Sk443
av Ingvar Eriksson och Maud Ekendahl (m)

Miljöanpassning av energibeskattning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en miljöanpassning av energibeskattningen.

Motivering

En avgörande uppgift för politiken måste vara att skapa sådana villkor att de mest effektiva och miljövänliga produktionsanläggningarna används maximalt i stället för anläggningar som är omoderna och dåliga för miljön. Tyvärr uppfyller dagens svenska energi- och skattepolitik inte detta krav. Därför måste politiken ändras.

Polska och danska kolkraftverk producerar i dag el till priset av stora, miljöfarliga och klimatpåverkande utsläpp. Elen säljs bland annat till Sverige, som de senaste åren varit nettoimportör av el. Kolkraftsimporten till Sverige går bland annat genom den dubbelriktade Polenkabeln, som än så länge enbart använts för import av el.

I flera svenska städer, bland annat i Ängelholm, finns moderna naturgasdrivna kraftvärmeanläggningar som skulle kunna användas för att producera el. Ängelholms kraftvärmeanläggning, som har betydligt bättre miljöprestanda än danska och polska kolkraftverk, skulle kunna bidra till att tränga tillbaka en del av kolkraften från elmarknaden i Nordeuropa. Men medan de polska och danska kolkraftverken i dag eldas flitigt produceras ingen naturgasel i kraftvärmeverket i Ängelholm.

Att utländska kolkraftverk producerar el till den svenska marknaden samtidigt som miljövänliga naturgasanläggningar i svenska städer står oanvända är en ständigt pågående miljöskandal. Skandalen blir inte mindre av att de polska och danska kolkraftverken släpper ut sitt varmvatten i floder och hav, medan de svenska naturgaseldade kraftvärmeverken är avsedda för att använda värmeöverskottet från elproduktionen till fjärrvärme.

Den ovan beskrivna miljötragedin beror på ett otidsenligt energiskattesystem som hårdbeskattar svensk naturgasanvändning i kraftvärmeverk samtidigt som polsk och dansk koleldning inte hindras av motsvarande skatter. Detta energiskattesystem fungerade hjälpligt när Sverige var en avskild elmarknad men är rent miljöskadligt på dagens öppna, nordeuropeiska elmarknad.

Utsläppen av klimatpåverkande gaser är ett globalt problem för vilket internationella lösningar är nödvändiga. EU ser för sin del ambitionen att fördubbla andelen kraftvärme i den europeiska kraftproduktionen fram till 2010 som ett verksamt bidrag till den minskning av koldioxidutsläppen som gemenskapen åtagit sig att genomföra enligt Kyotoprotokollet. Varje höjning av koldioxidskatten i Sverige som inte motsvaras av en lika stor höjning i grannländerna (eller andra typer av restriktioner) försämrar emellertid konkurrenskraften ytterligare för svenska anläggningar, samtidigt som de globala koldioxidutsläppen kan öka.

Det borde vara en av svensk energipolitiks mest angelägna uppgifter att ändra energiskatterna så att ren naturgas går före smutsig kolkraft, i stället för tvärtom. Regeringen bör utan dröjsmål miljöanpassa energiskatterna så att naturgaseldad kraftvärme tillåts tränga tillbaka smutsig kolkraft.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ingvar Eriksson (m)

Maud Ekendahl (m)