Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag i syfte att avskaffa reklamskatten från den 1 januari 2003.
Att bokmomsen slopas är visserligen ett steg i rätt riktning. Det har Kristdemokraterna föreslagit i tidigare riksdagsmotioner, men utan framgång. Beslutet gynnar många företagare och naturligtvis också konsumenterna. Nu är det dags att gå vidare och rensa upp i skattedjungeln för mediebranschen.
Ett första tecken på vikande ekonomisk konjunktur är att annonseringen minskar. Kampen om annonspengarna hårdnar, och vinnare i den striden är bl.a. de som säljer direktreklam. Det beror på att staten inte har ordnat med samma spelregler för alla på annonsmarknaden.
Den 1 januari 1999 togs reklamskatten på direktreklam bort på förslag från den statliga utredningen Avskaffa reklamskatten. Utredningen föreslog att hela reklamskatten skulle avskaffas, och en överväldigande majoritet av remissinstanserna anslöt sig till förslaget men regeringen valde att enbart gynna direktreklamen. Därför missgynnas idag många tidskrifter grovt mot alla andra medier.
Regeringen har lovat att reklamskatten ska tas bort men inte fullföljt sitt löfte. I det läget har t ex olika medlemstidskrifter – fackliga, religiösa och andra – ett mycket sämre utgångsläge i och med reklamskatten på 11 procent.
Denna diskriminering av tidskrifterna gentemot andra medier och direktreklam måste nu upphöra.
Regeringen bör därför snarast återkomma med förslag till riksdagen som innebär att reklamskatten avskaffas från den 1 januari 2003.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Johnny Gylling (kd) |