Riksdagen begär att regeringen skyndsamt låter utreda frågan om moms på pengar som stulits från handlare.
Först ett exempel som möter oss varje dag: ”Två maskerade män rånade på söndagsmorgonen X-stormarknad i Y-stad. Fyra anställda bands sedan de hotats med vapen och knivar. Rånarna kom över kontanter, men det är okänt hur mycket.” Ett rån medför inte sällan svåra traumatiska upplevelser för brottsoffren även om det är ovanligt att rånoffret blir fysiskt skadat. År 2000 registrerades närmare 9 000 polisanmälda rån.
Från statsmaktens sida strös det dessutom salt i såren. Faktum är att en handlare som blir utsatt för rån eller annat tillgreppsbrott ändå måste betala utgående moms på beloppet som hon eller han blivit bestulen på. En person som driver en butik och blir rånad på dagskassan måste förutom förlusten alltså även betala den moms hon eller han för dagen innehållit för senare inbetalning till staten via momsdeklaration.
Det framstår onekligen som orimligt att den som drabbas som brottsoffer ytterligare skall belastas genom statens försorg. ”Det är som att bli rånad från två håll”, har en drabbad handlare sagt.
Från Riksskatteverket har man pekat på problemet att visa vilka pengar som blivit stulna och att momspengarna inte är öronmärkta. När en kund köper varor betalar kunden moms som handlaren regelbundet skall redovisa i sin momsdeklaration. För en lekman torde det kanske självklart vara så att för varje krona som en handlare blir rånad på utgör 20 procent innehållen moms. Regeringen bör ges i uppdrag att utreda möjligheten att generellt göra det möjligt att ge dispens från att betala moms vid brott som nu beskrivits.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Johan Pehrson (fp) |
Ana Maria Narti (fp) |