Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetsgivaravgifterna bör redovisas på lönebeskeden hos statliga verk och myndigheter.
Det är av yttersta vikt att medborgarna i ett demokratiskt samhälle har grundläggande kunskap om hur samhället fungerar. När Sverige sedan årtionden utmärker sig genom ett internationellt sett mycket högt skattetryck borde kunskapen om skatternas storlek tillhöra allmänbildningen. Dessvärre är så inte fallet. En Skop-undersökning visade att 40 procent av befolkningen tror att skatterna uppgår till 35 procent eller mindre av vad man tjänar. Rätt svar är omkring 65 procent, vilket endast knappt 24 procent kände till.
Orsaken till denna kunskapsbrist återfinns sannolikt i det faktum att de osynliga skatternas (med osynliga skatter avses skatter som redovisas otydligt och där inbetalningen sker indirekt) storlek av det totala skattetrycket de senaste trettio åren ökat kraftigt, medan de synliga skatternas storlek i stort sett varit oförändrad. En sådan osynlig skatt är arbetsgivaravgifterna.
Det är inte riksdagens uppgift att detaljreglera kommunal verksamhet eller det privata näringslivet. Men det är att föredra att staten är en god demokratisk förebild. Riksdagen borde därför gå i bräschen och se till att arbetsgivaravgifterna redovisas tydligt på lönebeskeden hos statliga verk och myndigheter. En tydligare redovisning av löneskatterna råder förhoppningsvis bot på det svenska folkets skatteanalfabetism och stärker på så sätt medborgarnas demokratiska kapital.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lars Lindblad (m) |