Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag om att likställa den offentliga skolan och friskolan vad gäller skattefrihet för utbildning.
Den som har mervärdesskattepliktig omsättning får dra av mervärdesskatt (moms) på inköp av varor och tjänster medan den som är undantagen från skatteplikt saknar denna möjlighet. Från skatteplikt undantas bl.a. grund- och gymnasieskola. Det är alltså i princip det offentliga skolväsendet som omfattas av skattefrihet medan friskolor saknar denna avdragsrätt.
Friskolor kan i diskussion med en kommun kompenseras genom att man räknat på plus 6 procent eller att man lägger på 25 procent på de delar av elevpengen som är momsbelagd. Hur momskompensation skall ges sker ofta i långa och slitsamma diskussioner. Flera friskolor visar också att den momskompensation man får genom avtal med kommunen inte alls möter upp till den verkliga moms man betalat in.
Risken är uppenbar att kommuner kan se denna utgift som en möjlig besparing. Friskolornas rätt att få samma peng per elev som den offentliga skolan är odiskutabelt. Därför föreslår moderaterna en nationell skolpeng som skall eliminera sådana nackdelar. Till dess att skolpengen är införd bör samma regler gälla för den offentliga skolan och friskolan vad gäller rätten till skattebefrielse för utbildning.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Cristina Husmark Pehrsson (m) |