Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de svenska åkeriernas konkurrenssituation.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förlorade skatteintäkter på grund av de höga kostnaderna och skattenivåerna som drabbar svensk åkerinäring.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av branschens villkor till vad som gäller inom övriga EU-länder.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt dieselskatt.1
1 Yrkande 4 hänvisat till FiU.
Rena inrikestransporter får numera utföras i stort sett fritt av EU-ländernas åkerier. Konkurrensen har hårdnat betydligt. Denna konkurrens sker dock inte på lika villkor. Skatter och avgifter, inte minst dieselskatten, liksom miljökraven i Sverige snedvrider konkurrensen ytterligare.
Analyser, tidigare gjorda av bland annat Växjö universitet och Statens institut för kommunikationsanalys (SIKA), visar att de svenska åkeriföretagen har cirka 20 procent högre kostnader än åkerier i omvärlden. Åkerinäringen kan inte i längden bära den tunga bördan med 20 procent högre kostnader än i konkurrentländerna. Skatterna och avgifterna måste därför harmoniseras med andra länder om inte godset skall flyttas över till utländska lastbilar och förare. Det handlar om jobben och svensk åkerinärings framtid.
Redan har åkeriföretag registrerat sina företag i ett annat land, och flera överväger att göra det, i synnerhet som de har många transporter i utlandet. Några har gått från ord till handling och registrerat personal i utlandet. Svensk åkerinäring måste, för att kunna hävda sig, få sänkta kostnader och därmed chans att konkurrera på rimligt lika villkor.
Trafikmätningar under ett dygn visar att var tredje lastbil på de svenska vägarna redan är utlandsregistrerad.
Det är många som är engagerade i svensk åkerinäring. Minst 55 000 personer sysselsätter åkerinäringen direkt. Lägg sedan till alla andra. Förutom åkeriföretagaren och förarna kan inräknas anställda på försäkringsbolagen, verkstäderna, offentliga myndigheter, återförsäljare av lastbilar, däckleverantörer och så vidare. När det gäller internationella transporter anställs i dag huvudsakligen utländsk arbetskraft. Skatter och avgifter har gjort den svenska för dyr. Uppåt 500 årsarbetstillfällen har gått förlorade under de senaste åren. Och det är bara början.
Anställda i åkerinäringen bidrar varje år med miljardbelopp till svenska staten i form av löneskatter och moms på det de handlar. Företagen betalar arbetsgivaravgifter, fordonsskatter och bränsleskatter med mera. Om företagen läggs ned eller flyttar till andra länder, förlorar Sverige skatteintäkter. Intäkter som bland annat behövs för att finansiera vård, skola och omsorg. Det vore klokt av staten att sänka vissa skatter och avgifter för att kunna behålla intäkterna från andra.
Det finns bara en lösning och den heter harmonisering. Svenska skatter och avgifter på åkerinäringen måste harmoniseras med övriga EU-länder. Det kostar pengar. Men om de svenska åkeriföretagen läggs ned eller flyttar, förlorar landet ännu mer skatteintäkter.
Regeringen drev i budgetförslaget för år 2000 fram en ny höjning av dieselskatten med 25 öre per liter och inför budget 2001 en höjning på 10 öre. Nu kommer en ytterligare höjning. Dieselskattehöjningar har flera dimensioner. En som inte så ofta tidigare har nämnts är att allt högre skatter på vägtransporter måste betalas av någon. I vanlig ordning blir det naturligtvis näringslivet och hushållen.
Transportpriset för de åkerier som transporterar exempelvis industriprodukter och livsmedel blir genom de årliga dieselprishöjningarna högre och högre. Detta riskerar att leda till ytterligare tappade marknadsandelar för svenska åkerier och ökade transportpriser – med dyrare varor som följd. Exportindustrin får ännu svårare att sälja sina varor, och livsmedel m.m. blir dyrare i butikerna. Just livsmedel har för övrigt en relativt stor andel av slutpriset som är kopplat till transportkostnaden.
Att höja dieselskatten på den svenska miljöklass 1-dieseln – som är Europas renaste – är också till stor nackdel för miljön. Det blir dessutom ännu lönsammare för de allt fler utländska lastbilarna här att fylla sina bränsletankar utanför Sveriges gränser med billigare och sämre dieselkvalitet. I takt med att utländska fordon med sämre dieselkvalitet tar över en allt större andel av transporterna också inom Sverige ökar miljöbelastningen ytterligare. Detta är helt oacceptabelt.
Vi föreslår att dieselskatten sänks med 70 öre per liter inklusive moms.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Ingvar Eriksson (m) |
Olle Lindström (m) |