Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra det enklare att få F-skattsedel.
Allt fler önskar att arbeta på uppdrag i stället för att vara anställda. Motiven kan vara mycket olika. En småbarnsförälder väljer att arbeta på uppdrag för att kunna styra sin arbetstid. En del vill ha en mindre verksamhet vid sidan om sitt ordinarie arbete. En sjuksköterska vill starta eget för att kunna styra sitt eget arbete. En 55-åring som har svårt att få anställning har hittat ett eget uppdrag åt ett företag som dock inte är intresserat av att anställa honom tillsvidare. En arbetslös person hittar en arbetsuppgift på egen hand men kanske inte kan få jobbet med vanlig anställning till en början.
För att starta sin egen verksamhet fordras att man har F-skattsedel. Det ställs emellertid ett antal krav för att få sin F-skattsedel som gör att det kan bli svårt att komma igång med sin verksamhet. Man får inte vara anställd och man skall visa att man har flera uppdragsgivare. Detta leder till att troligen ingen av de ovan uppräknade personerna skulle kunna få F-skattsedel. Småbarnsföräldern kanske bara har sin gamla arbetsplats som uppdragsgivare. Sjuksköterskan har säkerligen bara det lokala landstinget som kund. De som har svårt att hitta arbete och ser egen verksamhet som en utväg har sannolikt inte flera uppdragsgivare som står och väntar. De kommer således inte att kunna börja arbeta med sin verksamhet.
Att ha krångliga regler hindrar många som kunde ha uppdrag att försörja sig på i stället för att gå utan jobb. De som vill skaffa sig alternativ eller styra sitt arbete hindras. De som vill ta hand om patienter på annat sätt än på landstingets sjukhus hindras. Ytterligare restriktioner som ibland diskuteras bör inte införas. Reglerna för F-skattsedel behöver tvärtom ändras så att alla som vill ha F-skattsedel också bemyndigas att få det.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anna Lilliehöök (m) |