Motion till riksdagen
2001/02:Sk406
av Sven Bergström m.fl. (c, v, fp, mp)

Koldioxidneutrala drivmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge begreppet koldioxidneutral, i samband med skattestrategi för alternativa drivmedel, en så vid innebörd att det tar till vara alla möjligheter till nettominskningar av koldioxid.

Motivering

Det råder en betydande politisk samstämmighet nationellt och internationellt kring behovet av att minska de koldioxidutsläpp som dagens fossilbaserade drivmedel ger upphov till. Många gånger framhålls biobaserade drivmedel som ett alternativ. Vi delar denna grundsyn men vill med denna motion framhålla vikten av att samtliga bränslen måste granskas utifrån den totala miljö­-
effekten.

Vissa bränslen som klassas som biobaserade drivmedel kan i vissa fall kräva mer fossil energi än vad själva drivmedlet innehåller i sig, och omvänt kan i vissa fall ”fossila” drivmedel totalt sett innebära låga nettoutsläpp av koldioxid jämfört med normala drivmedel om alla faktorer räknas in.

I budgetpropositionen (avsnitt 8.6.4) föreslås befrielse från koldioxidskatt för koldioxidneutrala drivmedel. Det är viktigt att definitionen av begreppet koldioxidneutral blir tillräckligt omfattande och tydlig, och samtidigt praktisk att tillämpa. Definitionen får inte leda till inskränkningar i utvecklingsarbetet mot minskade nettoutsläpp av koldioxid.

Avsikten med begreppet är att inte bara snävt se till råvaran för drivmedlet och om denna är förnyelsebar eller inte. Koldioxidneutral går bortom begreppen förnyelsebar eller biobaserad genom att ta hänsyn till:

– nettoeffekterna på de samlade koldioxidutsläppen från hela produktionskedjan av drivmedlet, ”från vaggan till graven”

– att produkter baserade på förnyelsebart material i sig inte garanterar att inte väsentliga mängder fossil energi eller fossilt kol använts i produktionskedjan, eller att utsläpp av andra växthusgaser sker

– att även ”fossila” produkter kan vara råvara till koldioxidneutrala drivmedel, om produktionen sker så att kolet i dessa ”återanvänds” till drivmedel istället för att direkt generera koldioxidutsläpp. Exempelvis kan i vissa situationer avfall och restprodukter, som egentligen är baserade på fossilt kol, användas för att producera koldioxidneutrala drivmedel såvida den normala behandlingen hade inneburit koldioxidutsläpp till atmosfären utan att ta tillvara vare sig kolet eller energin.

Begreppet koldioxidneutral är principiellt enkelt, men svårare att definiera så att det är praktiskt tillämpbart. För att avgöra om ett drivmedel är koldioxidneutralt är det troligen inte praktiskt möjligt att kräva fullständig livscykel­analys, vilket skulle innebära problem med definitioner, avgränsningar, beräkningsmodeller etc samt även kräva stora resurser att utföra. Samtidigt måste man ändå göra en viss bedömning av koldioxidutsläpp och fossil energi­åtgång för de viktigaste stegen i tillverkningskedjan och inte bara se till råvaran. En rimligt enkel modell för detta kan säkert tas fram.

Stockholm den 3 oktober 2001

Sven Bergström (c)

Jonas Ringqvist (v)

Harald Nordlund (fp)

Ingegerd Saarinen (mp)