Motion till riksdagen
2001/02:Sk393
av Anna Lilliehöök (m)

Förmögenhetsskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa förmögenhetsskatten.

Motivering

Att ha en sparad slant är att skapa en buffert i sin ekonomi inför framtiden. Det är emellertid dyrbart att spara med de skatteregler som gäller. Det visar sig att fördelningen av sparande och förmögenhet är extremt ojämn i Sverige i jämförelse med andra länder. Fördelnings- och skattepolitiken skapar mycket lika inkomster på ett års sikt. Baksidan av myntet är att det är svårt att kunna påverka sina inkomster eller sätta undan pengar till sparande. Har man väl fått ihop en liten sparad slant så minskar värdet med inflationen.

En rimlig målsättning bör vara att så många hushåll som möjligt skall kunna äga sin bostad och ha en sparad slant därtill. På så sätt kan man få en stabil hushållsekonomi som klarar sämre tider och ger en möjlighet att planera vardagen i livets olika skeden. Det är också viktigt för samhällsekonomin att det finns ett sparande som gör det möjligt att investera inför framtiden. Det är kanske roligare att använda pengarna direkt, det kan kännas som en risk att inte använda pengarna direkt. Därför behövs det att man tjänar något om man skall spara. Om man sätter in 10 000 kronor på banken i dag så får man tillbaka 10 350 kronor om ett år och pengarna kan göra nytta under tiden.

Om man har en villa och vill spara kommer emellertid staten att ta hela räntan, åtminstone om man bor i storstäderna. 130 kronor går till kapitalskatt och 150 kronor går till förmögenhetsskatt. Det blir inte någon stor idé att vara klok och spara. Är det inflation förlorar man till och med på affären och det hade varit klokare att använda pengarna direkt till att kosta på sig något roligare. Skulle man köpa aktier istället är utdelningen kanske 200 kronor varav staten tar 70 kronor i avkastningsskatt och 130 kronor i förmögenhetsskatt.

Förmögenhetsskatten betalas till största del av människor med låga eller normala inkomster. Statistik från SCB för år 2000 visar att av de totalt 8 miljarder kronor staten tog in i förmögenhetsskatt betalades 5 miljarder kronor av personer med förvärvsinkomster under 25 000 kronor i månaden. Förmögenhetsskattens utformning innebär att de som har stora tillgångar och förmögenheter betalar relativt mindre i skatt i jämförelse med dem som har små eller inga tillgångar. Ägare till mindre fastigheter såsom egnahem betalar förmögenhetsskatt men ägare till stora hyreshus eller jordbruksfastigheter betalar inte förmögenhetsskatt. Vissa sorters aktier är förmögenhetsbeskattade andra inte.

Stockholm den 3 oktober 2001

Anna Lilliehöök (m)