Motion till riksdagen
2001/02:Sk392
av Cristina Husmark Pehrsson och Margareta Cederfelt (m)

Avdragsrätt för sponsring och gåva


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär hos regeringen en utredning om hur regler för sponsring kan förändras så att det blir möjligt för enskilda såväl som för företag att genom avdragsrätt värna och stödja ideella organisationers sociala arbete i enlighet med vad som anförs i motionen.

England

I England och Wales finns 180 000 registrerade välgörenhetsorganisationer. Dessa står under tillsyn av en statlig myndighet (the Charity Commisson). Enskilda kan sägas erhålla skattelättnader/avdrag genom gåvor till brittiska välgörenhetsorganisationer på tre sätt:

Gåvohjälpen är ett system där skattebetalare genom att ge en summa pengar till en eller flera välgörenhetsorganisationer – som är etablerade i Storbritannien – ger dessa möjlighet att i sin tur från skatteförvaltningen (Inland Revenue) återkräva den grundläggande skattesatsen på gåvan. Detta ökar följaktligen gåvans värde.

Avlöningsgåvosystemet är ett sätt för arbetstagare att regelbundet donera delar av lönen eller pensionen via arbetsgivaren och få skatteavdrag för donationen. Systemet har funnits sedan 1986. För närvarande kommer över 30 miljoner pund in via systemet. Den brittiska regeringen har beslutat att – från och med april 2000 – skjuta till en summa motsvarande 10 procent på alla donationer som kommer in via Avlöningsgåvosystemet.

Gåvor i form av vissa aktier och värdepapper kan också ge rätt till avdrag från inkomstskatten.

Den enskilde är inte skyldig att betala reavinstskatt när han ger bort tillgångar såsom fastigheter, aktier eller värdepapper till välgörenhetsorganisationer. Tilläggas kan att rena gåvor och legat till brittiska välgörenhetsorganisationer är helt fria från arvsskatt.

Gåvor från företag till välgörenhetsorganisationer

Företag kan erhålla skatteavdrag när de ger pengar till välgörenhet antingen vid enstaka tillfällen eller som regelbundna gåvor.

Vidare finns möjlighet för företag att få avdrag för gåvor i form av utrustning som använts av företaget eller varor som tillverkats av företaget. Därtill kommer en möjlighet för företag att tillfälligt bistå en välgörenhetsorganisation med personal med bibehållen möjlighet för företagen att dra av lön och övriga kostnader som uppkommer.

Sverige

I Sverige får normalt varken privatpersoner eller företag göra avdrag för gåvor och donationer till ideella föreningar (välgörenhet).

Om en ideell förening (eller enskild person) bedriver forskning och utvecklingsarbete kan förutsättning för rätt till avdrag i vissa fall föreligga. Exempelvis har ICA AB medgivits avdragsrätt för bidrag som lämnats till Cancerfonden för att användas inom forskningsområdet cancer–kost–hälsa (RÅ 1987 not 440).

En annan företeelse som ligger nära frågan om gåvor är sponsring. Det är nämligen svårt att avgöra om det är fråga om sponsring eller en gåva från ett företag. Det finns inga särskilda skatteregler om sponsring. Utgifter av detta slag brukar kvalificeras som reklam-, PR, eller representationskostnader.

Frågan om avdrag för gåvor har tidigare varit aktuell för utredning i Sverige. I betänkandet från Utredningen om avdrag för gåvor (Ds B 1977:2) föreslogs exempelvis att avdrag skulle göras möjligt för enskilda personer för gåvor upp till 2.000 kronor avsedda för humanitära och ideella ändamål. Utredningsförslaget ledde dock inte fram till lagstiftning.

Sverige är ett av de få länderna där enskilda och juridiska personer som ger humanitära bidrag till olika hjälporganisationer, som har godkänt 90-konto, ej beviljas avdrag för dessa i deklarationen.

Riksdagen bör därför hos regeringen begära en utredning i syfte att se över nu gällande avdragsregler för att därmed öka intresset för att ekonomiskt stödja ideella organisationers sociala arbete. I denna utredning kan man med fördel se närmare på det engelska systemet som nu också uppmuntras än mer av den brittiska regeringen som nyligen beslutat att fr.o.m. april 2000 skjuta till en summa motsvarande tio procent på alla donationer som kommer in via avlöningssystemet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Margareta Cederfelt (m)