Motion till riksdagen
2001/02:Sk379
av Anna Åkerhielm och Kent Olsson (m)

Beskattningen av ideella föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag i enlighet med vad i motionen anförs om skattebefrielse för ideella föreningar vid upplåtelse av varumärke.

Motivering

Idrottsrörelsens betydelse för det svenska samhället är mycket stor. Tusentals individer deltar dagligen både på elitnivå och som amatörer och många är även heltidssysselsatta inom förenings- och förbundsverksamhet. Den verksamhet som bedrivs inom idrottsrörelsen medför självfallet kostnader av skilda slag utöver allt ideellt arbete som tusentals medlemmar bidrar med. De finansieringskällor som står till idrottsrörelsens förfogande är bl.a. reklam och marknadsföringsinkomster samt inkomster från spelmarknaden. Staten påverkar i flera avseenden föreningarnas möjligheter att utnyttja dessa finansieringskällor. Uttaget av skatter påverkar idrottsrörelsens ekonomi, direkt som indirekt.

I en dom i Regeringsrätten november 2000 behandlas frågan om skatt­skyldighet för inkomster i form av royalty för en fotbollsförening. Föreningen är en ideell förening som bedriver idrottslig verksamhet. Det av föreningen helägda bolaget sköter föreningens reklam och marknadsföring samt driften av idrottsanläggningen. Enligt ett avtal mellan föreningen och bolaget har föreningen upplåtit en exklusiv rätt till bolaget att i reklamsammanhang utnyttja det registrerade varumärket, lagets spelardräkter samt utrymmen kring och på arenan med skyldighet för bolaget att aktivt marknadsföra föreningen och försälja reklam samt souvenirer. Bolaget skall enligt avtalet utge ersättning, ”royalty”, till föreningen för rättigheterna.

Nu gällande lagstiftning innebär att upplåtelse av reklamutrymme på klubbdräkter, idrottsarenor etc. utgör hävdvunnen och därmed inkomstskattebefriad inkomst om föreningen själv upplåter utrymmet. Detta förutsätter att föreningen är en sådan allmännyttig ideell förening som omfattas av reglerna i 7 § 5 mom. SIL. Av momentets första stycke framgår att sådana föreningar är frikallade från skattskyldighet för rörelseinkomst, till vilken ersättningen torde vara att hänföra, under förutsättning att inkomsten hänför sig till särskild förvärvsverksamhet avseende rörelse och till huvudsaklig del härrör från verksamhet som antingen har ”naturlig anknytning” till föreningens allmännyttiga ändamål eller ”av hävd” utnyttjas som finansieringskälla för ideellt arbete.

Detta har inte godkänts av Regeringsrätten, vilket i korthet innebär att en före­nings inkomster av royalty för upplåtelse av sitt varumärke är skattepliktiga om verksamheten som ger dessa inkomster, tecknade av reklam/­spon­sor­avtal etc, inte bedrivs av föreningen själv. D.v.s. Helsingborgsdomen innebär att om föreningen upplåter reklamutrymmet i sin helhet till någon, här det egna bolaget, som vidareförsäljer utrymmet till en eller flera köpare, är ersättningen för rättigheterna skattepliktig.

Beslutet berör även mindre föreningar, som ibland kan vara i behov av att samarbeta för att uppnå bästa möjliga resultat. Resultatet av ett sådant samarbete i en gemensam juridisk person blir enligt domen att denna intäkt blir skattepliktig för föreningen. Vidare har föreningarna i vissa fall behov av att anlita expertis för att skapa eller utöka inkomster. Så är fallet när försäljning av reklamytor upplåts till annan mot ersättning. Genom sådan upplåtelse kan reklamvärdet i vissa fall öka. Så sker när föreningar i samma tävlingsserie genom mellanhand gemensamt vänder sig till köpare, som är intresserade av reklamytor i samtliga lagens arenor. Att på detta sätt skapa större inkomster bör inte förta inkomstens status som inkomstskattebefriad.

Lagstiftningen är föråldrad och behöver anpassas till de förhållanden som råder i dag. Denna fråga är ett exempel på behov av förenklingar och förtydliganden på området för beskattning av ideella föreningar. Idrottsföreningarna måste få klarhet i vilka regler som gäller i skattehänseende. Ett system som kännetecknas av ett visst godtycke, där föreningarna inte vet om man skall betala skatt eller inte, anser vi vara mycket otillfredsställande. Det är självklart att en förening som via ett helägt bolag upplåter sitt varumärke för försäljning av t.ex reklam skall vara skattebefriad. Det är även rimligt att om en förening upplåter sitt varumärke till ett bolag skall de intäkter föreningen får därav vara skattebefriade.

Stockholm den 3 oktober 2001

Anna Åkerhielm (m)

Kent Olsson (m)