Motion till riksdagen
2001/02:Sk368
av Henrik Westman (m)

Fastighets- och förmögenhetsskatten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa fastighetsskatten.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa förmögenhetsskatten.

Fastighets- och förmögenhetsskatten

Fastighetsskatten är en omoralisk skatt som tas ut utan hänsyn till betalningsförmåga. Den slår skoningslöst mot människor med låga inkomster som bor i hus och områden med höga taxeringsvärden. Den innebär t.o.m. att människor måste lämna sina hem. Det är ofta betydligt dyrare att skaffa bostad i storstadsregionerna, särskilt i storstädernas centrala delar, än i andra delar av landet. De höga priserna driver upp taxeringsvärdena på såväl flerbostadshus som villor. Storstadsregionerna står därför för en betydande del av statens inkomster från fastighetsskatten.

Regeringen lovade i valet 1998 att de som drabbas värst av fastighetsskatte­höjningarna skulle få lindring av skatten. Utredning på utredning har under flera års tid misslyckats med att lösa frågan, och regeringen har därför inte infriat löftet. Nyss föll regeringen till föga och sänkte skattesatsen för villor och hyresrätter. Sanningen är dock att denna ”sänkning” endast innebär en något mindre höjning än tidigare för de allra flesta boende i storstadsregionerna. Sänkningen av skattesatsen är bara ett sätt att dölja att man straffar boende i attraktiva områden. Regeringen har också föreslagit en begränsningsregel som innebär att ett hushåll inte skall behöva betala mer än 5 % av sina bruttoinkomster i fastighetsskatt. En sådan regel skapar dock nya marginaleffekter samtidigt som den inte omfattar förmögenhetsskatten.

Fastighetsskatten bör avskaffas nu. Detta är en betydligt mera renodlad och rättvis åtgärd än att lappa och laga i ett i grunden sjukt system. Genom ett avskaffande kommer man till rätta med de tillväxthotande effekterna i tillväxtregionerna. Samtidigt avvecklas ett system som beskattar vinster som faktiskt inte reellt uppstått för den skattskyldige. Genom detta kan boendekostnaderna i storstadsregionerna sänkas, vilket leder till en ökad rörlighet inom boendesektorn. Detta gynnar alla familjetyper eftersom den s.k. boendekarriären i takt med växande familj och inkomster kan underlättas.

Låt oss göra en jämförelse mellan Täby, en kommun i en het tillväxt­region, och Sandviken som är en typisk mindre småstad. Villorna är identiska och ligger i tätorten. De förutsätts vara obelånade, och förmögenhetsskatten är beräknad på skillnaden i taxeringsvärdena mellan orterna. Ägarna har övriga tillgångar upp till 325 000 kr.

Total förmögenhetsskatt blir då i Täby 18 000 kr för ensamstående och 10 500 kr för sambor. I Täby blir fastighetsskatten 22 500 i båda fallen. I Sandviken blir förmögenhetsskatten 0 kr och fastighetsskatten 8 100 kr i båda fallen.

Adderar man sedan de båda skatterna blir resultatet att ensamstående och sambos i Täby betalar 32 400 kr respektive 24 900 kr mer i boendeskatt än om de hade bott i Sandviken. Är detta rättvist?

Svaret är givetvis nej. För att komma till rätta med problemet och för full rättvisa bör såväl fastighetsskatten som förmögenhetsskatten avskaffas.

Stockholm den 3 oktober 2001

Henrik Westman (m)