Motion till riksdagen
2001/02:Sk365
av Karin Enström (m)

Studentbostäder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att möjliggöra för människor att skattefritt hyra ut upp till 50 % av sin stadigvarande bostad.

Motivering

Situationen för våra studenter vad gäller bostäder är kritisk. Bristen på bostäder är så extrem att studenterna numera börjar undvika de större universitetsstäderna som Stockholm, Uppsala och Lund. Bostadsbristen har blivit ett hot mot valfriheten och den öppna högskolan.

Högre utbildning är avgörande om Sverige skall kunna konkurrera på en alltmer globaliserad och kunskapsinriktad marknad. Sverige behöver fler studenter, fler människor som vill utbilda sig – inte färre.

På senare år har vi sett en stor utbyggnad av högskolan där det satsats på fler platser för studenter. Utbyggnaden har kritiserats för att den går ut över kvaliteten på utbildningen. En aspekt som också förtjänar att lyftas fram är att regeringen lämnat studenterna bostadslösa. Det spelar ingen roll hur många studieplatser som tillkommer när studenterna inte har någonstans att bo.

Den socialdemokratiska bostadspolitiken har misslyckats. Det finns för få bostäder, och skälet till det är höga skatter på boende och byggande, en oändlig byråkrati kring plan- och byggprocesser och den köskapande hyresregleringen.

Tusentals studenter kommer till studentorterna varje terminsstart, och för de flesta av dem är det största problemet att hitta någonstans att bo. Som bostadssituationen ser ut på dagens stora universitets- och högskoleorter är det inte ett alternativ att ställa sig i bostadskön. Den akuta, och enda, lösningen för många blir att köpa en hyresrätt på den svarta marknaden. Andra hänvisas till en osäker och tillfällig lösning genom att hyra bostad i andra-, tredje, eller kanske fjärde hand.

Alla fina ord om en ”öppen högskola” klingar falskt. Det lär knappast bli någon ”öppen högskola” så länge bostadssituationen är som den är. Studenter som kommer från mindre välbärgade förhållanden har inte en chans. De tvingas undvika de större universitetsstäderna, vilket ökar den sociala snedrekryteringen.

Kunskap och högre utbildning är mycket viktigt för Sveriges framtid och fortsatta tillväxt. Att investera i kunskap är att investera i landets framtid. Bostadsbristen får inte bli ett hinder för människor att utbilda sig.

För att förbättra situationen för de studerande måste det byggas fler små hyresrätter och studentbostäder. För att detta skall bli verklighet måste ett flertal politiska förändringar genomföras.

Det höga skattetrycket på byggande och boende måste sänkas. Kon­kurren­sen på bygg- och byggmaterielmarknaden måste öka och ett friare hyressättningssystem tillåtas. Planprocessen måste snabbas upp och bli effektivare. Exempelvis bör antalet instanser för överklagande av detaljplan och bygglov minskas så att projekt inte hindras på grund av detta. Vi vill också ändra fastighetsbildningssystemet för att möjliggöra att nya fastigheter kan skapas ovanpå redan befintliga, dvs. bygga på höjden.

Bostadssituationen för de studerande är dock sådan att de inte kan vänta på att nya bostäder skall byggas. De behöver bostäder nu. Det är därför av yttersta vikt att man omedelbart får fram studentbostäder till landets bostads­lösa studerande.

En god idé är att låta människor hyra ut upp till 50 % av sin stadig­varande bostad skattefritt. Det betyder att man ska kunna hyra ut ett, eller ett par, rum i lägenhet eller hus och slippa betala skatt för inkomsten. Idén har prövats i Norge med mycket gott resultat. På så sätt kunde människor också få en inkomst att betala den dyra fastighetsskatten med – så länge den finns kvar.

I syfte att få fram studentbostäder snabbt är det angeläget att ett förslag om skattefri uthyrning antas. Det skulle omgående skapa tusentals hyresmöjligheter för studenter – och för den delen andra människor som vill bo centralt, t.ex. människor som flyttar till en storstad för att arbeta eller invandrar hit från andra länder.

Stockholm den 3 oktober 2001

Karin Enström (m)