Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda frågan om en differentierad drivmedelsskatt.
Det talas mycket om satsningar på glesbygden. I senaste budgetpropositionen förslås bl.a. riktade bidrag och höjd rabatt på sociala avgifter riktade till kommuner med kraftig befolkningsminskning. Detta är en typ av satsning på glesbygden. En annan vore att införa differentierad drivmedelsskatt, vilket skulle vara ett riktat stöd direkt till glesbygdsborna.
I skogslänen och i andra landsbygds- och glesbygdsområden är beroendet av bilen mycket stort. Arbetsresor, resor till affären, läkaren, dagis liksom fritidsaktiviteter kräver bil. Det är inte ovanligt att man t.o.m. är i behov av två bilar för att kunna bo kvar.
De höga drivmedelspriserna, som till stor del består av skatter, slår extra hårt mot bilisterna i glesbygden. Det finns t.o.m. exempel på att situationen blir så besvärlig att människor överväger att sluta arbeta och stanna hemma med a-kassa eller socialbidrag. Det är inte ovanligt att en arbetslös som bor i glesbygd tvingas tacka nej till erbjudande om arbete eftersom bilresandet på grund av de höga drivmedelsskatterna blir för kostsamt. Även för företag i glesbygd är transport- och resekostnader mycket besvärande, och det finns exempel på företagare som gått miste om viktig, kompetent personal på grund av de höga resekostnaderna.
Glesbygdsverket menar att en kompensation för glesbygdshushållen i form av höjt avdrag för arbetsresor inte är tillräckligt eftersom långt ifrån alla resor är arbetsrelaterade. En differentiering av drivmedelsskatten skulle vara en konkret åtgärd för att ge människor möjlighet att bo kvar i glesbygd. Den skulle också ge mer rättvisa förhållanden mellan glesbygdslänen som i dag kämpar med vikande befolkning och minskat antal arbetstillfällen och storstadsregionerna som kännetecknas av tillväxt. Ett första steg är en utredning om en differentiering av drivmedelsskatten.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Dan Kihlström (kd) |
Jan Erik Ågren (kd) |