Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta särskilt utsedda fastighetsnämndemän.
När fastighetstaxeringen för en fastighet väl har fastställts under ett år då det är allmän taxering, som det t.ex. sker år 2003, har detta föregåtts av ett förslag till fastighetstaxering som utsänts under oktober månad året innan, alltså år 2002. När detta förslag är utsänt ges fastighetsägaren möjlighet att erinra mot det förslag som Lokala skattemyndigheten lagt fram. Det ges alltså tid till en rimlighetsbedömning av det förslag som myndigheten utsänt, och det ges också tid för myndigheten att iaktta fastighetsägarens synpunkter.
Det är vid denna tidpunkt som felaktigheter och orimligheter borde justeras för att både nyttja resurser på bästa sätt och för att det är den första instansen som bör kunna hantera dialogen med berörd medborgare på det mest naturliga sättet.
Vid en prövning av en erinran sker dock denna prövning av den lokala skattemyndighetens egna tjänstemän och oftast av dem som gjort den första bedömningen, varför det sällan sker någon reell påverkansmöjlighet för den enskilde att få sin röst hörd eller sina åsikter prövade. Både för den enskildes rättssäkerhet och för myndighetens egen trovärdighet, samt för att vi skall använda våra gemensamma ekonomiska resurser på bästa sätt, borde detta förfaringssätt ses över.
Ett förslag är att de erinringar som finns borde prövas av vanliga lekmän, s.k. fastighetsnämndemän, som har specialiserat sig på denna typ av ärenden. Detta skulle ge ökad rättssäkerhet för den enskilde och troligen betydligt färre överklagningar av ärenden som i dag upptar tid och resurser för nästa överklagningsinstans.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Åsa Torstensson (c) |