Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av skattereglerna kring distansarbete så att den nya teknikens möjligheter att skapa nya arbetsvillkor och nya arbetstillfällen inte hindras.
Sverige intar en tätposition när det gäller att utveckla och utnyttja den nya informationstekniken. Avancerade IT-tjänster kan utföras oavsett var i landet man befinner sig. Detta skapar nya möjligheter för företag och anställda då tekniken öppnar för distansarbete och flexibilitet. Det är inte längre nödvändigt att arbetet måste utföras under vanlig kontorstid eller på företagets kontor. Det går ofta alldeles utmärkt att arbeta i hemmet. För detta kan det ofta räcka med en del av ett rum, ibland krävs större utrymme.
Samhället tjänar på att fler ges möjlighet att kunna förlägga sitt huvudsakliga arbete till hemmet. Förutom de uppenbara effekterna för den anställde och för företaget bör de positiva miljöeffekterna vägas in. Dessa är bl.a. att behovet av dubbla uppvärmningar av både kontorslokaler och bostäder minskar liksom antalet resor till och från arbetet under rusningstid. Det är därför viktigt att regelverket anpassas så att IT-utvecklingen och utvecklingen av arbetssätt och flexibilitet stimuleras, inte bromsas.
Den begränsade möjligheten att göra avdrag för kostnader för arbetsrum i bostaden måste ses över, och hänsyn bör tas till den framtida arbetsmarknaden där bl. a. informationstekniken kommer att vara ett medel för ökad frihet, delaktighet och rättvisa. Om inte lagen och rättstillämpningen anpassas till rådande aktuella förhållanden på arbetsmarknaden riskerar skattelagstiftningen att kraftigt motverka en dynamisk och i övrigt önskvärd utveckling. Redan i dag kan möjligheten för många människor att över huvud taget få ett arbete vara att arbetet kan utföras i hemmet.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Inger Strömbom (kd) |