Motion till riksdagen
2001/02:Sk340
av Anna Lilliehöök (m)

Individuell redovisning av statliga arbetsgivaravgifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om individuell redovisning av statliga arbetsgivaravgifter.

Motivering

Arbetsgivaravgifterna i form av statliga socialförsäkringsavgifter, statliga löneskatter, avtalsenliga avgifter för pensioner och försäkringar betalas in av arbetsgivare som ett procenttal av utbetalda löner. Arbetsgivaravgifter ökar lönekostnaden med cirka en tredjedel. För den enskilde löntagaren redovisas aldrig dessa avgifter. Detta betyder att 25 % av den totala lönen är okänd för den enskilde löntagaren.

När den enskilde löntagaren inte får veta vilka avgifter som betalats för hans del blir det svårt att förstå vilka förmåner man egentligen har tjänat ihop till. Det finns en rad exempel på anställda och uppdragstagare som råkat ut för rejäla kallduschar när försäkringsskyddet visar sig vara betydligt mindre än de trott. Det blir lätt att invaggas i falsk trygghet. Det innebär också att det blir problem när svenskar skall arbeta utomlands.

I dag arbetar fler och fler i andra länder, vilket är en mycket positiv utveckling. De oredovisade sociala avgifterna blir emellertid ett problem när man flyttar mellan länder eller arbetar och bor på olika sidor om gränser. Det blir oavsedda och oförutsedda hinder för en utveckling mot en gemensam arbetsmarknad. Svenskar riskerar att bli diskriminerade som dyrbar arbetskraft om försäkringsavgifter måste betalas två gånger för att vara på säkra sidan. Ett sådant exempel är att danska företag inte vågar anställa svenskar som vill pendla över Öresundsbron. Den svenska staten tar ut sociala avgifter av den danske arbetsgivaren även om han har betalt danska försäkringar för den anställde. Dessa sociala avgifter tas ut även om den anställde får sina förmåner helt genom den danska försäkringen.

Samtidigt kan de oredovisade löneskatterna göra att det kan förefalla bedrägligt lönsamt att arbeta utomlands. Det blir svårt att jämföra villkoren. Lönen på andra håll kan se ut att vara 25 % högre utan att det egentligen är så.

Med en internationaliserad arbetsmarknad blir det nödvändigt att klart redovisa både bruttolön och försäkringsförmåner. Jag anser därför att de statliga arbetsgivaravgifterna skall debiteras och redovisas på individuell bas.

Stockholm den 3 oktober 2001

Anna Lilliehöök (m)