Motion till riksdagen
2001/02:Sk322
av Harald Nordlund (fp)

Folkbokföring i socken och församling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om avskaffandet av socken- och församlingsbegreppen ur folkbokföringen.

Förändrade relationer mellan kyrka och stat är inte motiv nog

Förslaget om att avskaffa socken- och församlingsbegreppen ur folkbokföringen väckte omedelbart starka protester från tunga remissinstanser, inte minst från kulturvårdens och forskningens områden, men också från föreningar verksamma inom hembygdsrörelse och fornminnesvård. Socken och församling som indelningsgrund har tradition sedan medeltiden och är i det folkliga medvetandet ett högst levande begrepp. Kommunindelningen har under 1900-talets senare del förändrats flera gånger och har inte samma stabilitet som den äldre indelningen. Folkbokföring grundad på fastighetsregister är också förändringsbenägen på ett helt annat sätt än den hävdvunna. Om folkbokföringen kopplas till 289 kommuner i stället för 2.500 församlingar blir indelningen grövre och mer svårhanterlig. Mer än ett hundra organisationer, myndigheter, föreningar och enskilda har lämnat synpunkter under den nu avslutade remisstiden. Riksantikvarieämbetet beskriver förslaget som ”ett direkt hot mot kulturarvet” och hävdar att Sverige därmed skulle klippa av ”viktiga historiska band”.

Att genomföra förändringen med hänvisning till de förändrade relationerna mellan kyrka och stat är heller inte försvarbart. Att socken- och församlingsindelningen sammanfallit under den historiskt sett starka statskyrkans epok var helt naturligt under då rådande förhållanden. Det fria trossamfundet, Svenska kyrkan, kan med fog inom en inte avlägsen framtid förväntas besluta om möjlighet att vara kyrkotillhörig i en församling där man inte är bosatt. När kyrkan således tillåts gå sin egen väg är det angeläget att folkbokföringen tar sitt ansvar för kontinuiteten. Om både kyrka och stat lämnar sockenindelningen finns en uppenbar risk för en kaotisk situation för framtida forskning och kontinuitet.

Om förslaget genomförs kommer det att åstadkomma stora svårigheter för framtida forskning på alla nivåer, för den professionella, för arkiv, museer, olika myndigheter och för amatörer och lokalhistoriska forskare.

Stockholm den 3 oktober 2001

Harald Nordlund (fp)