Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att socken skall användas som komplement till kommun och fastighet i den framtida folkbokföringen.
Socken är dels detsamma som territoriell församling (kyrksocken), både vad avser området och menigheten, dels en motsvarande enhet för fastighetsredovisningen jordebokssocken, eller jorderegistersocken, dels en borgerlig kommun med motsvarande område, sockenkommun.
Begreppet socken upphörde att användas som begrepp genom kommunalrättsreformen år 1862. Endast funktionen jordebokssocken, eller jorderegistersocken som det senare kom att kallas, kvarstod. För landsbygden utgjorde från och med början av 1900-talet jorderegistersocken registerområde för fastighetsindelningen. För städer och andra tätorter fanns stadsregisterområden. En person skall numera folkbokföras på den fastighet och i den territoriella församling där han anses som bosatt.
I utredningen Folkbokföring i församling (SOU 2000:17) presenteras ett förslag på hur folkbokföringen skall indelas geografiskt. Man föreslår att kommunen, tillsammans med fastighetsnamnet, skall vara den enda indelningsgrunden. Detta skulle innebära ett allt för instabilt och grovmaskigt nät, med betydande praktiska problem som följd. Kommuner delas eller läggs samman, gränser justeras och kommunnamn förändras. Många fastighetsnamn är dessutom oerhört vanliga, och förekommer i snart sagt alla församlingar. På samma sätt kan ett oförändrat folkbokföringsbegrepp (församling) betyda att Svenska kyrkans omstruktureringar av sina församlingar kommer att påverka folkbokföringen. Det är uppenbart att det behövs en ytterligare bestämning mellan begreppen fastighet och kommun.
Sockenbegreppet är fortfarande levande, tryggt och stabilt och bör så förbli. Till skillnad från de kyrkliga landsbygdsförsamlingarna har förändringarna av de mer än tusen år gamla sockengränserna genom århundradena varit små.
Stockholm den 24 september 2001 |
|
Maria Larsson (kd) |