Motion till riksdagen
2001/02:Sk28
av Carl Fredrik Graf m.fl. (m)

med anledning av prop. 2001/02:43 Förenklad fastighetstaxering i stället för omräkning, m.m.


1 Sammanfattning

Fastighetsskatten och förmögenhetsskatten är orättfärdiga skatter som medför orimliga konsekvenser för människor. De slår skoningslöst mot människor med låga inkomster som bor i områden med höga taxeringsvärden.

Sverige skall inte ha skatter som driver människor från sina hem och som gör att många av de människor som kan bo kvar har mycket begränsade resurser efter att skatten är betald.

Vi vill avskaffa både fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Det finns därför inte något som motiverar ett kostnadskrävande fastighetstaxeringsförfarande. Fastighetstaxeringslagen skall därmed upphöra att gälla.

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att avslå propositionen (2001/02:43) vad gäller punkterna ett till tre.

  2. Riksdagen beslutar att fastighetstaxeringslagen (1979:1152) skall upphöra att gälla fr.o.m. år 2002.

  3. Riksdagen beslutar att småhus och flerbostadshus producerade från år 2002 inte skall ingå i fastighetsskattesystemet.

3 Regeringens förslag

Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att det så kallade omräkningsförfarandet vid fastighetstaxeringen tas bort. I stället föreslås ett system med förenklade fastighetstaxeringar mitt emellan de allmänna fastighetstaxeringarna. Som ett led i detta föreslås att ny taxering även skall kunna göras under löpande taxering om det har skett sådana förändringar i den fysiska miljön att den aktuella fastighetens värde på visst sätt påverkas.

Regeringen föreslår även en ändring i bestämmelserna om uppskov med kapitalvinstbeskattningen vid bostadsbyten.

4 Otillräcklig förändring

Den föreslagna ändringen i bestämmelserna om uppskov med kapitalvinstbeskattningen vid bostadsbyten stödjer vi. Det är en viktig förändring som leder till ökad förutsebarhet i beskattningen.

Det är förvånande att regeringen föreslår att omräkningsförfarandet skall tillämpas ännu ett par år framöver. Regeringens förslag räcker inte heller till för att förbättra situationen nämnvärt för landets fastighetsägare. Hela sy­stemet med fastighetstaxering är tungrott, komplicerat och svåröverskådligt och leder till orättvisa för många boende runt om i landet.

5 Behövs taxeringsvärden?

Fastighetstaxeringen leder fram till att varje fastighet i landet åsätts ett taxeringsvärde. Taxeringsvärdena används som underlag vid beskattning. Taxeringsvärdet används främst som underlag till fastighets- och förmögenhetsbeskattning samt för arvs- och gåvobeskattning. Taxeringsvärden kan även användas vid beräkning av tomträttsavgäld, vid värdering av fastigheter vid köp och försäljning och i vissa fall vid beräkning av stämpelskatter.

Taxeringsvärdenas största användningsområde är således vid beskattning av boende och förmögenheter, vari bostäder ofta ingår. Eftersom vi vill avskaffa såväl fastighets- som förmögenhetsskatten kommer inte fastighetstaxering och taxeringsvärden att behövas för beräkning av dessa skatter.

Vi har också i förslag till riksdagen tillkännagivit vår ståndpunkt att arvs- och gåvoskatten skall avskaffas på sikt. Inte heller dessa skatter motiverar under tiden ett system med fastighetstaxering som varje år kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp.

6 Övriga användningsområden

Om man skall låna till köp av fastighet gör långivaren vanligtvis en egen värdering av fastigheten, alternativt uppdrar åt oberoende, auktoriserad värderingsman att värdera egendomen. Kostnaden av värderingen får då den som vill ha ett objekt värderat stå för. Skattemedel skall inte användas för denna verksamhet.

Gällande de sidoanvändningar taxeringsvärdet kan användas till finns det ingen anledning att dessa inte skulle kunna baseras på värderingar från privata värderingsföretag. Vid beräkning av exempelvis stämpelskatt kan ansvarig myndighet i förekommande fall ge i uppdrag åt en auktoriserad värderingsman att värdera fastigheten.

Vi anser således att fastighetstaxeringslagen skall avskaffas.

7 Orättfärdig boendeskatt

Fastighetsskatten är en orättfärdig skatt. Den slår skoningslöst mot människor med låga inkomster som bor i områden med höga taxeringsvärden.

De chockhöjningar av fastighetsskatten som drabbat många svenska hushåll är med nuvarande system inte de sista. Eftersom taxeringsvärdena skall justeras med jämna mellanrum kommer fastighetsskatten att öka om priserna på småhus fortsätter uppåt.

Taxeringsvärdet har justerats med olika intervall under årens lopp. Ibland har det skett med femårsintervaller, ibland varje år. Under de senaste åren har prisökningarna på småhus varit så betydande och skatteökningen bedömts bli så stor att taxeringsvärdena förblivit frysta ända sedan 1997. Vid årsskiftet 2001 upphävdes dock denna frysning. Resultatet blev en chock för många, i synnerhet för dem som bor i landets tillväxtregioner.

Många av dem som är skuldfria eller har små skulder på sina hus räknas därmed som så förmögna att de måste betala förmögenhetsskatt. De som redan betalar förmögenhetsskatt drabbas i många fall av kraftiga höjningar.

Vi anser att ett skattesystem skall uppfylla tre grundkrav: Det skall vara rättvist, begripligt för den som betalar skatten och det skall vara stabilt så att inte plötsliga förändringar skakar sönder den skattskyldiges ekonomi.

Vi anser att fastighetsskatten är en orättfärdig skatt. Sverige skall inte ha skatter som driver människor från hus och hem. Vår lösning är enkel och överskådlig. Den ger förutsägbarhet och valfrihet. Vi vill att fastighetsskatten skall avskaffas.

8 Våra förslag

Det första steget mot ett totalt avskaffande av fastighetsskatten är att 1997 års taxeringsvärden skall vara utgångspunkt för beskattningen. I de områden där prisutvecklingen lett till sänkta taxeringsvärden skall det lägre värdet gälla till dess att fastighetsskatten är avskaffad.

Fastighetsskatten skall avvecklas successivt. Skattesatsen för småhus skall sättas till 0,9 procent och för flerbostadshus till 0,5 procent år 2002. Därefter skall sänkningen fortsätta.

För att minska de regionala skillnaderna används endast halva markvärdet som grund för beräkning.

Förmögenhetsskatten avvecklas successivt och sambeskattningen slopas omedelbart.

I och med våra förslag om slopad fastighetsskatt och förmögenhetsskatt behövs inte längre ett fastighetstaxeringsförfarande. Fastighetstaxeringslagen avskaffas därmed. Småhus och flerbostadshus producerade från år 2002 skall inte ingå i fastighetsskattesystemet. För övriga fastigheter avskaffas fastighetsskatten successivt.

Stockholm den 7 november 2001

Carl Fredrik Graf (m)

Carl Erik Hedlund (m)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Catharina Hagen (m)

Stig Rindborg (m)

Stefan Hagfeldt (m)

Ola Sundell (m)

Inga Berggren (m)

Anna Kinberg (m)