Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svensk travsports konkurrensförmåga.
Regeringen bör vidta åtgärder så att svensk travsports konkurrensförmåga ökar, vilket gynnar ett levande landskap, en god miljö och minskar avfolkning i glesbygd samt blir ett stöd för övrig häst- och djurhållning. Detta kan ske i form av minskad beskattning på totalisatorspel, där dock ett ökat folkligt intresse för främst travsport och spel på hästar bör innebära ökat spel och således ändå öka statens inkomster.
Svensk hästsport och hästhållning har en genuint folklig förankring, vilket bevisas av antalet hästar i Sverige som uppgår till drygt 225 000, vilket gör oss till det näst hästtätaste landet i Europa. Travbanor finns över hela landet. Det stora hästantalet innebär avsättning för stora mängder av inhemska jordbruksprodukter. Många jordbruk hade varit nedlagda och således jordbrukets kris än större, om denna avsättning inte funnits. Dessutom innebär hästsporten att många där får sin dagliga sysselsättning i flera tusentals jobb. Det bör noteras att många yngre kvinnor jobbar med hästar eller är medlemmar i ridklubbar.
Svensk travsport håller sedan länge absolut världsklass. Svenska hästar, ägare, tränare och uppfödare har haft och har stora framgångar utomlands. Den bredd och den yrkesskicklighet som kännetecknar svensk travsport saknar, utan att ta till överord, motstycke i något land. Som ett av många exempel kan nämnas att i augusti 2001 vann en svensk häst, tränad och körd av Stefan Melander, Hambletionan i USA som är världens prismässigt högst noterade travlopp. Ändå saknas inte problem.
Trots alla framgångar har många hästägare, tränare, uppfödare och inte minst mindre travbanor ekonomiskt mycket stora problem. Sedan något år tillbaka kan alltför många uppfödare tyvärr inte räkna med att försäljning av föl ger utlagda pengar tillbaka. Snart kommer många uppfödare att antingen starkt minska sin verksamhet eller helt sluta med hästuppfödning.
Visst, tio procent av alla startande travhästar ”betalar” egna kostnader. Då är ändå inte räntor och amorteringar inräknade. Dessutom är det så att många hästar av olika skäl aldrig kommer till start, men deras kostnader skall ändå betalas av någon. Att tro att människor inom travsporten i längden kan leva på idealism är att tro fel.
Det är förvisso mycket viktigt för travsporten att det finns internationella superstjärnor. Men lika viktigt är att betydligt fler hästar än nu kan tjäna mer pengar. En tumregel är att endast runt en fjärdedel av vad travsporten kostar ägarna betalas tillbaka i prispengar. Blir denna situation bestående kommer svensk travsport att förlora sin internationella tätposition plus alla övriga negativa konsekvenser detta innebär för jordbruk, miljö och sysselsättning och detta främst i glesbygder.
En sänkning av totalisatorskatten skulle innebära att travsportens och övrig hästhållnings överlevnadsmöjligheter ökade starkt. En sänkning av nämnda skatt ger sannolikt resultatet att spelomsättningen ökar och därmed statens inkomster.
Att spel på främst travhästar är starkt folkligt förankrat vittnar det stora intresset för lördagarnas V75-spel. Antalet inlämnade spelkuponger är varje lördag nästan 600 000. Då många av dessa är kuponger med flera intressenter, t.ex. spelbolag på ett företag, är det uppenbart att många är engagerade i och uppskattar spel på travhästar.
Till skillnad från de flesta andra spel är hästspel mer än andra ett skicklighetsspel. Visst, hästar är djur och inte maskiner så även den största av favoriter kan ha en dålig dag eller få ett svårt löpningsförlopp. Oavsett detta är det ändå så att vissa hästar har större chans att vinna än andra. Så kan ingen säga om olika nummerspel. Att siffran sju har bättre möjligheter att vinna än siffran två kan ingen påstå! Detta inslag av skicklighet gör att travspel har många anhängare.
Det går inte längre att hoppas på att tusentals människor, hur intresserade och hängivna de än är, fortsättningsvis kan eller orkar fortsätta med ett intresse där stora pengar måste tillskjutas varje år. Saknas travsporten på basplanet blir det heller inga stora travstjärnor i toppskiktet. Svårare är det inte.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Sten Andersson (m) |