Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om momsbefrielse av körkortsutbildning.
Bilen är inte alls självklar för dagens ungdomar på samma sätt som den var för tidigare generationer. Förr kom bil och körkort först, idag prioriterar människor annorlunda. Det är också en tydlig skillnad mellan ungdomar på landsbygden och ungdomar som bor i större städer. Många väntar också längre innan de tar sitt körkort. Intresset för att ta körkort minskar alltså, samtidigt som det allt oftare poängteras i platsannonser att körkort behövs för att få jobb. Arbetsmarknaden för ungdomar utan körkort begränsas både geografiskt och innehållsmässigt.
De senaste tio åren har andelen som valt att ta körkort minskat kraftigt. Idag är det endast cirka en fjärdedel av alla 18-åringar som tar sitt körkort. En trolig orsak till nedgången är att kostnaden har ökat kraftigt. Idag beräknas ett körkort kosta 10 000–15 000 kronor. Detta är stora summor med tanke på att många som skaffar körkort inte har en egen inkomst.
Den höga kostnaden drabbar många hårt, och det innebär att många väljer bort körkortet på grund av att man inte har råd. Detta bidrar till den sociala klyvningen då pengar avgör om du ska ha möjlighet att ta körkort. Det blir också ett ytterligare slag i ansiktet för de personer som bor så till att körkort och bil är ett måste för att ta sig till arbete eller utbildning.
I trafikutskottets betänkande 2000/01:TU12 skriver man att det är oroande att kostnaderna är så höga och att det medför en orättvisa. Vidare skrivs det att något måste göras och att det skall ses över. Tyvärr kommer man inte längre än att enbart konstatera problematiken, och några konkreta åtgärder föreslås inte.
En åtgärd för att ge fler möjlighet att ta körkort är att göra en momsförändring på körkortsutbildningen. Körkortsutbildningen bör därför momsbefrias. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Sofia Jonsson (c) |
Birgitta Carlsson (c) |