Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att regeringen vidtar sådana åtgärder som innebär att Tullverket medges samarbeta med polismyndigheten i fråga om personer som saknar identitetshandlingar.
Den fria rörligheten inom EU bygger bland annat på principen att det inte ska förekomma någon varukontroll vid inre gräns. Det finns dock vissa undantag i Romfördraget. När det gäller trafiken från Danmark har tulltjänstemän i Sverige tilldelats kontrollbefogenheter vid den inre gränsen för vissa varuslag. Tullverket Skåneregionens kontroll på tågen från Köpenhamn till Malmö görs i detta syfte. Tullverket Skåneregionen har tecknat en samverkansöverenskommelse med Polismyndigheten i Skåne, Kustbevakningens region syd och Migrationsverket region syd om en operativ samverkan i gränskontrollen rörande personkontroll. Huvudansvaret för personkontrollen åvilar dock polisen.
Tullverket har inga befogenheter att begära att utlänningar identifierar sig. I samband med tullkontroll är det dock i vissa fall nödvändigt att en person identifierar sig, exempelvis vid fastställande av skatt enligt lagen (1994:1565) om beskattning av vissa varor, vid ålderskontroll vid införsel av införselreglerade varor såsom alkohol och tobak samt vid misstanke om brott mot lagen (2000:1225) om straff för smuggling. Denna typ av legitimationskontroll är inte att betrakta som inre utlänningskontroll (vilket tullen inte har befogenhet att utföra) utan sker uteslutande med stöd av nämnda lagar.
Naturligtvis påträffas personer som inte kan identifiera sig. Tullverket Skåneregionen har då kontaktat länspolismyndigheten. Detta har betraktats som ett tips och service till polisen, men det bör observeras att Tullverket aldrig omhändertagit eller försökt hindra någon som saknat identitetshandlingar om det inte finns stöd för detta i tullagstiftningen. Av de nästan 400 tillfällen som Tullverket kontaktat polisen har det visat sig att över 100 ärenden rört stulna bilar eller efterlysta personer.
Tullverket har, efter begäran om upplysningar från Europeiska kommissionen, upphört med dessa rutiner. Fråga har uppstått om samarbetet kan anses förenligt med Schengenregelverket. Tullverkets kontaktande av polisen kan nämligen, trots att det inte har varit avsikten, tolkas och betraktas som en inre utlänningskontroll. Till bilden hör också att resande som saknar identitetshandlingar ibland självmant kontaktar en tulltjänsteman för att be honom eller henne att kontakta polisen. Detta rör framför allt personer som vill ansöka om asyl i Sverige. Numera hänvisar Tullverket sådana personer till Migrationsverket.
Utvecklingen inom den gränsöverskridande grova brottligheten innebär enligt vår mening krav på att olika myndigheter i alla länder världen över måste få väsentligt ökade möjligheter till samverkan. De öppna samhällena och de demokratiska staterna behöver dessutom generellt och kraftigt förstärka sina olika brottsförebyggande och brottsbekämpande insatser. Mot bakgrund av den allra senaste tidens terroristaktioner i USA måste man dessutom starkt överväga att – om sådana inte redan finns – av säkerhetsskäl införa specialbestämmelser i Schengenavtalet. Försvaret av det öppna, fria och demokratiska samhället måste i vissa lägen och under vissa hotande situationer självklart anses väga tyngre än enskilda integritetsaspekter. Naturligtvis ska människors personliga integritet värnas så långt som möjligt, men det får inte innebära fritt spelrum för terrorister och grova brottslingar.
Vi ifrågasätter därför starkt om den aktuella och ovan beskrivna tolkningen av Schengenavtalet är rimlig. Vi behöver såväl inom EU som i Sverige bygga upp ett bra och fungerande samarbete i kampen mot den internationella brottsligheten och terrorismen. Vi anser därför att Tullverket skall tillåtas samarbeta med polismyndigheten på sätt som skett i Skåne beträffande personer som inte kunnat identifiera sig. Regeringen bör därför vidta lämpliga åtgärder i detta syfte, bland annat genom initiativ inom EU.
Stockholm den 27 september 2001 |
|
Carl Fredrik Graf (m) |
|
Carl Erik Hedlund (m) |
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |
Catharina Hagen (m) |
Stig Rindborg (m) |
Stefan Hagfeldt (m) |
Ola Sundell (m) |
Inga Berggren (m) |